Честваме Свети апостол Филип

1010 преглеждания

Утре започват коледните пости

Православната църква чества деня на Св. апостол Филип - един от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителя.

Апостолът, заедно с Петър и Павел, произхожда от Витсаида. Името му в превод означава „конелюбец“. Семейството на Филип било на рибари, които още в юношеските му години го дали да се обучава в книжната мъдрост. Филип влагал голямо усърдие в изучаването на Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия.

След разпъването на  Исус Христос, Свети апостол Филип проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Смята се, че вършел чудеса. Сред тях било и възкресяването на мъртвец от Иерапол. По пътя си той бил придружаван от сестра си Мариамна и апостол Вартоломей. Земният му път завършил в Иерапол. Филип бил разпнат на кръст с глава надолу и провесен високо, а по него хвърляли камъни.

Именици днес са всички, които се казват Филип, Филка, Фильо и производните им.

От утре - 15 ноември започват коледните пости. Те ще продължат до Бъдни вечер. Постът се нарича Малка четиридесетница.

Прието е, че постът е начинът вярващите да се пречистят преди Рождество, за да се подготвят да посрещнат сина Божи Исус Христос.

По време  на този пост е забранено да се ядат животински продукти като месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Без дните сряда и петък може да се употребяват олио и вино. На Никулден - 6 декември, се разрешава яденето на риба и вино.

EspressoNews