Туризмът трябва да има ключово място в стратегията за развитие на региона на запад от София

2602 преглеждания

Регионът на запад от София има чудесни възможности за развитие чрез туризъм, но е необходимо да оцени предизвикателствата и с добре премерени стъпки да започне да върви в желаната посока. Около това мнение се обединиха участниците в заключителния панел на тематичната конференцията „Модели за устойчиво развитие на региона на запад от София“. Събитието се проведе на 7 ноември, във VIVACOM HALL ART. Негови организатори са фондация „Добрият пример“, в партньорство с Община Божурище.

Ключовото послание, в четвъртия дискусионен панел „Златото на региона – природа, туризъм и културно историческо наследство на Запад от София“ , бе че местните общини имат природни, исторически и културни дадености, които трябва да бъдат оползотворени. В дискусията, модерирана от историка и природолюбител Асен Асенов, участваха представители на институции, свързани с биоразнообразието, туризма, неправителствения сектор, местната власт, в лицето на: Десислава Михалкова – държавен експерт в дирекция „Туристическа политика“ на Министерството на туризма, директорът на Общинско предприятие „Туризъм“, Столична община – Антон Пенев, Александър Ненов – зам.-кмет на Община Костинброд, доц. д-р Йордан Кошев –  експерт от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, Веселин Денев от сдружение „Заедно за чиста природа“ и експертът по туризъм и веломаршрути – Филип Златев.

Конференция

„Регионът на запад от София, който заедно със Столичната община е в организацията за управление на Софийския туристически район, има изключително голяма диспропорция в развитието си. Все повече са туристите в София, но за сметка на това всички общини на запад от София, които разполагат с прекрасни ресурси, все още имат значителен неизползван потенциал. Можем да започнем с това, с което сме най-подготвени и да напредваме стъпка по стъпка“, каза Десислава Михалкова – държавен експерт в дирекция „Туристическа политика" на Министерството на туризма.

Представените от нея данни сочат, че в община Перник общият брой на регистрациите е 11 000. От тях над 9000 са на български туристи, а малко над 2000 са чуждестранните туристи. Гостите от чужбина са предимно от Румъния, Гърция, Сърбия, Италия Германия. В останалите общини разчитат предимно на български туристи.

„Стратегия, качество и заедно –  това са моите ключови думи за това как да се развие туризмът в региона. Един от основните проблеми е инфраструктурата“, добави Михалкова.

Директорът на Общинско предприятие „Туризъм" в Столичната община – Антон Пенев заяви, че вниманието на общините в региона трябва да се насочи към жителите на София, които да бъдат привлечени като туристи. „При заедност и комуникация можем да изкараме част от туристите и извън София“, каза той.

В тази насока работи Община Костинброд, заяви заместник-кметът Александър Ненов. Стремежът е да бъдат привличани софиянци, най-вече за почивните дни с две или три нощувки. „Ще развиваме обекта на т.нар. Царичина дупка. Оказва се, че интересът към него е много голям – правим анкети и много хора отбелязват, че искат да го посетят. Това е много различно място, уникално за страната“.

Доц. д-р Йордан Кошев акцентира върху наличието на археологически обекти и биоразнообразието в региона: „Драгоманското блато има 240 вида птици, от които 110 гнездящи. Наскоро беше открит сив жерав - това е птица, която изчезна от територията на България през 1906 г. Тоест връщат се птици, които са уникални за нашата страна и могат да се наблюдават с бинокъл от кулата, но туристът няма достъп“.

Веселин Денев и Филип Златев, които бяха единодушни, че туризмът трябва да има ключово място в стратегията за местните общини. Кметът на Божурище Георги Димов даде пример, че вече се работи в тази посока и че от следващата година ще има служител, който ще отговаря за само за сектор „Туризъм“.

Конференцията се провежда с медийното партньорство на: БНТДарик радиоBGlobalb2b MediaEspressoNewsinvestor.bgimoti.net

Партньори на събитието са: Община Божурище, Ролпласт 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук