Светлинна проекция и дрон шоу, посветени на климата ще, озарят НДК

5186 преглеждания

В дните между 27 и 29 юли

Светлинна проекция и дрон шоу, посветени на климатичните промени, ще посрещнат делегатите на едно от най-големите световни събития за климата - 61-вата сесия на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата - IPCC-61. Фасадата на Националния дворец на културата (НДК) ще бъде преобразена от творбата “Хоризонт”, в дните от 27 до 29 юли, между 22:00 - 23:30 часа. Специално за вечерта на откриването светлинната проекция ще бъде допълнена с 10-минутно дрон шоу – 200 дрона ще озарят небето с послания за важното значение на действията за климата. Достъпът до произведенията ще бъде свободен за всички жители и гости на София.

Близо 500 делегати от 150 държави ще участват в IPCC-61. Форумът ще се проведе от 27 юли до 2 август, под домакинството на Министерството на околната среда и водите. Това е най-голямото събитие, свързано с наука за климата, което е провеждано в България. Светлинното произведение, което ще краси една от най-мащабните столични фасади, цели да припомни неразривната връзка на човека с природата и отговорността, която носим за нея и блогополучието на човечеството.

Светлинната проекция “Хоризонт” е създадена в партньорство с Impact Nest, организатори на едно от ключовите събития от официалната програма на климатичната конференция на ООН COP28, в Дубай, миналия декември. В рамките на събитието, мултимедийният спектакъл The Wake Up Experience, създаден от българското MP-STUDIO, озари най-голямата 360-градусова повърхност за видео мапинг в света - Al Wasl Plaza. Студиото, по-известно на българската публика с реализирането на Фестивала на светлините LUNAR в столицата, ще бъде автор и на произведението “Хоризонт”. С него, артистите ще представят климатичните проблеми, които науката идентифицира в настоящето, но и ще начертаят път на ценности, който води към обединено намиране на решения.

Проектът се реализира благодарение на подкрепата на Програма „Околна среда” 2021-2027 г., която на национално ниво финансира мерки в посока изграждане на цялостна система за превенция и предотвратяване на риска от бедствия и наводнения, и Столична община. Осъществява се под патронажа на кмета на София Васил Терзиев. Повече за събитието можете да намерите на: https://www.facebook.com/events/1249976499714031

За Impact Nest

Impact Nest е създадена от български предприемачи, целящи да информират света за настъпващите глобални климатични промени и да дадат платформа на реални работещи решения, които осигуряват устойчиво бъдеще на планетата.

Impact Nest организира мултимедийни събития в цял свят и събира влиятелни лидери на мнение, иноватори и експерти в областта. Целта на компанията е да информира потребителите за наличието на устойчиви решения, които могат да променят хода на човечеството и да подобрят риска от климатичните промени и свързаната с тях миграция.

За MP-STUDIO

MP-STUDIO е сред пионерите в областта на светлинното изкуство в Европа. За петнадесетте години на своето съществуване, MP-STUDIO се нарежда сред най-успешните в сферата, с над 700 проекта в повече от 25 държави - от Мексико до Япония.

MP-STUDIO създава авторско съдържание за фасадите и интериора на едни от най-емблематичните сгради в Европа и света: Бранденбургската врата, Болшой театър, телевизионната кула в Берлин, оперетата на емира на Кувейт, пещерата Хан, Палацо Сенаторио в Рим, Стоковата борса в Брюксел, църквата Нордеркерк в Амстердам, музеят Мимара в Загреб и др. От 2022 г. студиото организира Фестиваа на светлините LUNAR, който през 2024 г. привлича над 600 посетители в София.