Ако ви се хапва нещо леко за обяд, EspressoNews ви предлага една лесна за приготвяне рецепта с уникален вкус – Тарт с тиквички и Рикота.
Необходими продукти:
Доматен сос:
3 скилидки чесън, счукан
2 с.л. олио
щипка червен пипер (на люспи)
щипка йодирана сол
1 консерва смлени домати (400 гр.)
Плънка:
1 1/2 чаши сирене рикота (или извара)
1 с.л. гъста готварска сметана
2 средни по размер тиквички, нарязани много на тънко
морска сол
пармезан за поръсване
Начин на приготвяне:
Пригответе коричка за тарта от любимо Ваше маслено тесто, или използвайте готово такова. Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете тиквичките на много тънки колелца и ги сложете в гевгир. Поръсете с 1 ч.л. сол и оставете гевгира над дълбока купа. Оставете тиквичките да се отцедят от излишната вода, докато приготвяте доматения сос.
Сложете на котлона малък дълбок тиган. Добавете чесъна, олиото, червения пипер и солта и пуснете котлона на средна степен. Гответе, докато чесънът започне да цвърти. Добавете доматите от консервата, оставете да заври и намалете температурата. Оставете ястието да къкри 15-20 минути, след което отстранете от огъня (соса може да пригответе предния ден).
Смесете рикотата, сметаната, солта и пипера в малка купа. Изтръскайте тиквичките добре от водата.
Сглобяване на тарта: Разпределете половината от сместа със сиренето върху кората. Отгоре разнесете с лъжица половината от доматения сос и подредете върху му половината кръгчета тиквички. Повторете процедурата още веднъж, докато изчерпате всички продукти. Отгоре наръсете щедро с пресен настърган Пармезан. Сложете тарта върху покрита с хартия за печене тавичка и печете за около 40 минути, или до готовност на продуктите. Отстранете от фурната и оставете да се охлади за около 10 минути, преди да сервирате.
EspressoNews