Представяме ви една рецепта за „Ягодов тарт с лимонов крем“ – прекрасен десерт, който предлага свежест и сладост от сезонните ягоди, в превъзходна комбинация с кисело-сладкия вкус на лимона.
Време на подготовка: около 20 минути
Време за приготвяне: около 25-30 минути
Общо време: около 45-50 минути*
Брой порции: 8 порции
Необходими продукти:
За тарта:
200 г брашно
100 г студено масло, нарязано на кубчета
50 г захар
1 яйце
щипка сол
За лимоновия крем:
3 яйца
100 г захар
сокът от 2 лимона
кората на един лимон
50 г масло
Други:
300 г пресни ягоди (може да използвате и комбинация от ягоди, малини, череши и др.)
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Тарт:
В голяма купа смесете брашното, захарта и солта. Добавете нарязаното на кубчета масло и размесете с пръсти, докато сместа придобие текстура на груби късчета. Добавете яйцето и разбъркайте, докато се формира тестото.
Прехвърлете тестото върху повърхност, леко поръсена с брашно, и омесете гладко тесто. Сложете омесеното тесто в тава за печене с диаметър около 25 см и го оформете по дъното и страните. Направете няколко дупки с вилицата по дъното. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса Целзий за 15-20 минути или докато кората придобие златист цвят. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно.
Лимонов крем:
В купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане бледо-жълта и пенлива. Добавете сока и кората от лимоните и разбъркайте. Прехвърлете сместа в тенджера и добавете маслото. Загрейте на средно ниска степен, като разбърквате постоянно, докато сместа се сгъсти. Това ще отнеме около 5-7 минути. Оставете да се охлади за няколко минути.
Сглобяване:
Изсипете лимоновия крем върху охладения тарт. Аранжирайте ягодите отгоре в желаните форми или оставете ги цели, ако предпочитате. Поръсете с пудра захар. Сервирайте с усмивка и хапвайте с удоволствие! Добър апетит!
*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята.