Рецепта на седмицата: Тарт със спанак и рикота

623 преглеждания

Перфектен и ежедневна трапеза, и за специални поводи

Тартът със спанак и рикота е класическо ястие, което съчетава деликатен вкус и изискан вид. Това е перфектен избор за обяд, вечеря или специален повод, когато искаш да впечатлиш с нещо едновременно вкусно и красиво. Богатата и кремообразна плънка от спанак и рикота, в комбинация с хрупкавото домашно тесто, създава идеалния баланс между текстури и вкусове. Този тарт е лесен за приготвяне, дори и за начинаещи в кухнята, а резултатът със сигурност ще очарова всички около масата. Независимо дали го сервираш топъл или на стайна температура, той винаги е наслада за сетивата!

Време за подготовка: 20-30 минути

Време за приготвяне: 40-45 минути

*Общо време: около 1 час и 15 минути

Брой порции: 6-8

Необходими продукти:

За тестото:

200 г брашно

100 г студено масло (нарязано на кубчета)

1 яйце

щипка сол

1-2 с.л. студена вода

За плънката:

250 г пресен или замразен спанак

250 г рикота

50 г пармезан (настърган)

2 яйца

1 скилидка чесън (по желание)

щипка индийско орехче

сол и черен пипер на вкус

1 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:

Приготвяне на тестото: В купа сложете брашното и щипка сол. Добави студеното масло и разтрийте с пръсти, докато се получи смес като хлебни трохи. Добавете яйцето и 1-2 с. л. студена вода. Омесете тесто, докато стане гладко и еластично.Увийте тестото в стреч фолио и го оставете да почине в хладилника за около 30 минути.

Подготовка на плънката: Ако използвате пресен спанак, измийте го добре, подсушете го, нарежете на ситно и го задушете в тиган със зехтина, докато омекне. Ако е замразен, просто го размразете и отцедете добре излишната течност. В купа смесете рикотата, настъргания пармезан, яйцата, индийското орехче, солта и черния пипер. Добавете спанака и разбъркай добре. По желание можеш да добавите пресован чесън за по-силен аромат.

Сглобяване на тарта: Разточете тестото върху набрашнена повърхност и го сложете във форма за тарт (около 24-26 см диаметър), като притиснете добре по дъното и стените. Отрежете излишното тесто по краищата. Набодете основата с вилица, за да не се надуе при печене. Изпечете основата в предварително загрята фурна на 180°C за около 10 минути (можете да сложите тежест отгоре, като боб или ориз върху хартия за печене). Извадете от фурната и изсипете плънката равномерно върху тестото. Върнете тарта във фурната и печете на 180°C за още 25-30 минути, докато плънката се стегне и придобие лек златист цвят.

Оставете тарта да се охлади за 10-15 минути, преди да го нарежете. Сервирайте го топъл или на стайна температура със свежа салата като гарнитура. Добър апетит!

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук