Туристическо дружество „Балканиди“ с първа официална среща

4398 преглеждания

На 8 октомври, в Информационен център-Костинброд, се проведе първата официална среща между Туристическо дружество „Балканиди“ и ръководството на Община Костинброд, с членовете на управителния съвет, с учредителите му и с всички симпатизанти на туризма и дружеството.

На събитието присъстваха: Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, Александър Ненов – заместник-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, Ябленка Трайкова – общински съветник, Васил Николов – член на управителен съвет на Български туристически съюз, адвокат Георги Янев – учредител на туристическото дружество, представители от управителен съвет на ТД „Балканиди“, в състав от: Борис Пенев – председател, заместник-председател – Бистра Боянова (началник отдел „О, МП, СК и СД“, в община Костинброд), членове на управителния съвет, учредители, гости на общината и привърженици на туризма в България.

Начало на срещата даде адвокат Георги Янев – един от учредителите на ТД „Балканиди“, който изказа своята радост и благодарност, виждайки толкова присъстващи и заинтересовани лица. Пожелавайки успешна реализация на всички идеи, адвокат Янев предаде думата на председателя на управителния съвет на ТД „Балканиди“ – Борис Пенев и на един от членовете на управителния съвет Александра Янева-Пенева, които запознаха публиката с цялостната концепция на Туристическото дружество в община Костинброд.

Кметът но община – Костинброд Трайко Младенов, също се обърна към аудиторията, с думите:

„Скъпи приятели, съидейници и съзаклятници, днес се поставя началото на нещо голямо, нещо, което ще остане в историята на общността ни.

Радвам се, че има представители от Българския туристически съюз, тъй като с тях работим изключително ползотворно и тепърва ни предстоят множество съвместни проекти.

Много държах да кажа, че преди време, още когато поставяхме основите на новото туристическо дружество на територията ни - идеята беше една, а именно - да създадем единно туристическо дружество, което да обединява всички нас, независимо от принадлежността ни, защото е от изключителна важност за общината и популяризирането на туризма в нея.

За целта ще съчетаем две неща –младежкото дръзновение на младите, изразяващо се в енергия, първичност и емоция, с нашия опит, натрупан през годините. 

Събрали сме се от различни възрасти, но обединени в една мисия  да градим бъдеще, бъдеще за туристическото дружество и за общината ни!”

Думата бе дадена и на Васил Николов – член на управителния съвет на Български туристически съюз, който направи кратко изложение на идеи, базирайки се на богатия си опит, благодари за досегашното сътрудничество с община Костинброд и изрази надежда, че следващите съвместни проекти, ще бъдат още по-удовлетворяващи.

Туристическо дружество „Балканиди“ е сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Хора, не просто обичащи планината, но и имащи желание да се развиват, учат и подобряват околната средата. Имащи идеи и желание за изпълнение на всички поставени цели.

Основен мотиватор за създаването на дружеството е планинският и пешеходният туризъм, който включва: Маршрути с различни трудности; Изкачване на върхове; Къмпингуване; Туристически забележителности.

Туристическото дружество има за цел да развие местния туризъм, чрез създаване и откриване на нови местни пътеки, маркирайки ги по стандартите на БТС, изчистване и създаване на условия за проходимост, поставяне на трайни маркировъчни знаци - табелки или големи табла – карти.

Чрез доброволческа дейност – да облагородяват местните природни дадености и да създават групи, обхождащи и почистващи туристическите маршрути.

Една от ключовите им цели е да привлекат местните учебни институции, създавайки условия за обучения и участия в детски лагери.

Как да се присъединим към Туристическо дружество „Балканиди“?

Всеки желаещ може да се превърне в член на туристическото дружество, след кореспонденция с член на управителния съвет и попълване на формуляр за участие. За повече информация, моля посетете официалната фейсбук-страница на дружеството: Туристическо дружество „Балканиди“.

Защо да бъда член?

- Научаваш първи за тематични и интересни събития в България, свързани с туризъм, спорт и приключения.

- Получаваш безплатен или преференциален достъп до всички събития, организирани от туристическото дружество и/или от БТС.

- Годишна планинска застраховка. Ползваш отстъпки за настаняване в бази (хижи, заслони, туристически спални, туристически станции, хотели и др.) на БТС.

- Членуваш в една от най-старите, най-големите и най-вълнуващите неправителствени организации в България.

- Срещаш се с нови приятели, съмишленици и приключенци, с които да споделяш изживявания.

- Ако имаш желание да се включваш в доброволческите ни инициативи и така да допринесеш средата ни да стане едно по-добро място.

- Ако търсиш различна среда и занимания за теб и твоите деца.

Стани част от Туристическо дружество „Балканиди“, като се включиш в първия съвместен поход на дружеството, покорявайки Черни връх.

Защо Черни връх?

- Черни връх е специално и любимо място, не само за всички софиянци, но и за всички планинари.

- През 1895г. на 27-ми август, Алеко Константинов поема с 300 души от Народен театър “Иван Вазов” към Черни връх.

- Там на върха подписи полагат 300 души от цялата страна и учредяват първия в България и на Балканите - Клуб на туристите.

- С този поход се поставя началото на организирания туризъм в България.

При възникнали въпроси и нужда от съдействие, посетете официалната страница във фейсбук на Туристическо дружество „Балканиди“ и Информационен център-Костинброд.

1

2

3

4

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук