Българският патриарх Даниил отслужи водосвет по повод 50 години от обявяването на Костинброд за град

84 преглеждания

В деня на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка Софѝя, Костинброд отбеляза своя 50-годишен юбилей от обявяването си за град

В деня на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка Софѝя, Костинброд отбеляза своя 50-годишен юбилей от обявяването си за град.

По този повод Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Даниил заедно с Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, първи викарий на Софийския митрополит и архимандрит Йоан, протосингел на Софийска света митрополия, посетиха нашия град, за да отслужат водосвет в началото на тържествената програма по честването на празничното събитие.

Непосредствено преди водосвета, Негово Светейшество посети храма „Св. св. Кирил и Методий“ в Костинброд, където бе посрещнат от храмовото духовенство – иконом Николай Пешов, председател на църковното настоятелство при храма, йерей Георги Михнев и йерей Харитон Манов, както и от йеромонах Силуан (Петров), иконом Методи Корчев, иконом Георги Янков, свещеник Лъчезар Лазаров и протодякон Иван Петков.

Духовенството молитвено изпя „Вечная память“ при гроба на иконом Дамян Делов – дългогодишен енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храм „Св. св. Кирил и Методий“ и посети строежа на новоизграждащия се Енорийски център при храма.

На водосвета на стадион „Белица“ присъстваха кметът на Костинброд г-н Трайко Младенов, зам.-кметовете инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова, г-н Александър Ненов, Председателят на ОбС-Костинброд, д-р Атанас Тенев и целия общински съвет, официални гости на празника на град Костинброд, общински служители и голямо множество народ.

Патриарх Даниил произнесе слово за празника на гр. Костинброд, в което сравни труда по благоустройването на един град с облагородяването на човешкото сърце – само ако „човек цял живот се труди да придобива добри съкровища (по Мат. 12:35), които са добродетелите, уважението към човека до нас и отговорността към самите себе си, той може да изгради себе си като личност, за да достигне до възрастта на Христовото съвършенство, пълнотата на добродетелите… и това е истинското богатство и за човека, и за града, и за обществото, и за държавата“.

Патриарх Даниил специално отбеляза духовната криза, в която се намира обществото, като обърна внимание на примера на честваните свети мъченици: „…пример за Христоподобно смирение и кротост, но и мъжествено отстояване на истината. Как такива крехки, невръстни деца като Вяра, Надежда и Любов са стоели пред император Адриан и са казвали „Правете с нас, каквото искате, но ние няма да отстъпим от вярата в Христа!“. Колко от днешните момчета и момичета, а и от самите нас, имаме това мъжество?“.

В края на своето пастирско слово патриарх Даниил благопожела „да имаме уважението, любовта, грижата, честността, отговорността, жертвоготовността един спрямо друг и тогава градовете ни ще процъфтяват“.

Oбщина Костинброд изказва специални благодарности към Негово Светейшество Българският Патриарх, като общността ни имаше честта именно духовния водач на нашата нация да отслужи водосвет за Празника на града.

Тази духовна благословия направи празника ни още по-запомнящ се и важен за всички нас.
Благодарим на всеки един от вас – жителите на община Костинброд за присъствието и подкрепата. Заедно създадохме един незабравим ден, изпълнен с радост, традиции и общностен дух.

На многоя лета, град Костинброд!

Източник и снимка: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук