„100 години футбол в Костинброд“: Откриха монумент, посветен на футболната история на града

706 преглеждания

На 23 юни, бяха отбелязани 100 години от учредяването на първото футболно дружество в пределите на днешен Костинброд. Честването на тази важна годишнина за футболната общност в града започна с откриване на монумент, посветен на футболната история на града. Той се намира в градинката до детската площадка на ул. „Обединение“, в кв. Шияковци.

1

Уникалната скулптура на футболна топка с логата от първия футболен клуб до сегашния ОФК „Костинброд 2012“ е дело на Борис Андреев /Reggio/. Той е автор на бюст паметника на д-р Никола Чилов, намиращ се в градинката пред музея и барелефа на д-р Петър Берон в СУ „Д-р П. Берон“, гр. Костинброд.

На официалната церемония присъстваха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, общинските съветници: Валентин Делчев, Борислав Здравков, Димитър Григоров и Николай Йотов, много от футболистите, играли за отборите в община Костинброд през годините, както и жители и гости на Костинброд. Под звуците на химна на Република България, монументът бе открит, а отец Харитон от храм „Св. Св. Кирил и Методий“ освети паметника.

2

Кметът Трайко Младенов поздрави всички присъстващи и заяви: „Благодаря на скулптова Реджо, с който вървим ръка за ръка и променяме всяка година облика на общината. Благодаря на общински съвет-Костинброд, че винаги са единодушни за важните неща за общината и гласуваха всички заедно този монумент да бъде тук, на това място. Благодаря на ветераните, че присъстват и заедно влизаме в историята на костинбродския футбол!  Футболът в общината е минавал през падове и пикове, но ви гарантирам едно: футбол в Костинброд винаги ще има!“

3

Историята на футбола в Костинброд разказа  Силвия Свиленова – експерт „Култура и спорт“ в Oбщинска администрация-Костинброд:

Първият футболен клуб на територията на сегашния град Костинброд, е учреден в края на юни 1924г., в село Шияковци, под името – ФК „Левски“. Негови основатели са – адвокат Васил Величков, адвокат Благой Стефанов Рашев и кметът на селото – Ценко Манолов, който преотстъпва част от ливадите в околността, с думите: „Окосете тревата, съберете сеното и играйте.“ Първото игрище се е намирало до река Блато, местността – „Ценковото“. За скоростната градивна посока на футбола, най-много допринася – адвокат Васил Величков, който в периода 1918-1923г. – учи и завършва право в Швейцария. Завръщайки се у нас, донася няколко топки и лично запознава младежите в селото, с футболната игра и нейните правила.

Първият домакински мач е срещу ФК „Радецки“, София, на 28 август, по време на събора на селото. ФК „Левски“, Шияковци – ФК „Радецки“, София – завършват с 2:0 за „нашите“. Първият отбор е с ръководители: Васил Чанков – ръководител, Благой Рашин – председател, Йордан Мадов – зам. председател

През 1929 г. се учредява ФК „Удар“ в село Маслово, а следващата година (1930) се основава и ФК „Ботев“, в село Костинброд.

През 1955 г. ФК „Левски“ и ФК „Удар“ се обединяват и формират като ФК „Бенковски“.

През 1977 г., няколко години след като Костинброд е обявен за град, се взима решение за обединение и на всички футболни отбори от бившите села, влизащи в границите на новия град. Обединеният клуб приема името ФК „Химик“ (Костинброд).

През 1999 г. инициативен комитет, ангажира футболната общественост и на общо събрание се възстановява ФК „Бенковски“. За председател е избран Красимир Гачев.

Към днешна дата отборите на Костинброд са под името ОФК „Костинброд- 2012“. В ОФК-то освен мъже, играят и малки надежди за българския футбол – деца с амбиции и голям потенциал. За тяхното развитие, заслуга имат техните треньори: Костадин Кръстанов, Ивайло Кръстанов, Валентин Ванов и Георги Тодоров

Отбелязването на годишнината включваше и футболен турнир „100 години футбол Костинброд“, с  приятелски срещи между децата на ОФК „Костинброд 2012“, които бяха изиграни на стадион „Бенковски“. В рамките на честването се състоя и церемония по награждаване на ветерани, оставили трайни следи в историята на футбола в Костинброд.

4

„100 години футбол в Костинброд“

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук