В Градец се проведе „Празник на баницата и ракията“

157 преглеждания

Идеята за събитието идва от самодейци, при НЧ „Труд и просвета 1941”

Костинбродското село Градец бе домакин на „Празник на баницата и ракията“. Празникът се организира за първи път, с цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичните за района: традиционна баница и ракия. Идеята за събитието идва от самодейци, при НЧ „Труд и просвета 1941”, с. Градец.

В рамките на събитие беше представено и популяризирано уникалното разнообразие на баници – дърпана-точена, солена-сладка, с месо, със зеленчуци и всевъзможни друго видове баници изкушиха присъстващите, както и изключителна възможност за изследване богатството и разнообразието на традиционната българска напитка – ракията.

Дами, с дългогодишен опит в разточването на кори и приготвянето на баници, демонстрираха майсторство и разкривах тънкостите при приготвянето. В тазгодишното първи съревнование към опитните ,,властелини на корите за баница” се присъединиха и много млади ентусиасти.

Любимата на всички традиционна българска ракия пък внесе топлота в душите, а благодарение на лечебните й свойства всички гости отпили от нея, ще се радват и на крепко здраве през цялата година, заявиха участниците. Да свариш качествена ракия, която да бъде оценена по-достойнство, е истинско изкуство. Тайни, предавани от баща на син или от дядо на внук. В една ракиена капка може да бъде открито толкова много – плодородната българска земя, традициите, битът, културата.

На конкурса присъстваше Силвия Свиленова –  мл. експерт „Култура и спорт“ в Община Костинброд.

Ето и отличените в различните категории:

Традиционна баница

Никол, с баница номер 1

леля Рони, с баница номер 3

Нели, с баница номер 5

Поощрителна награда бе присъдена на Мариета, с баница номер 12

Нетрадиоционна баница

Дани, с баница номер 6

Тони, с баница номер 16

Аглика, с баница номер 15

Поощрителна награда получи баница номер 9

Домашна ракия

Дани, с ракия номер 2

Васко, с ракия номер 1

Стефчо, с ракия номер 6

Празникът на баницата и ракията се превърна в нещо много повече от дегустация на традиционни ястия и напитки – той е символ на единството и любовта към българските корени, свързва поколенията и носи със себе си послание за запазване на културната идентичност.

1

2

3

4

5

5

6

7

8

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук