В Опицвет почетоха Света Неделя

476 преглеждания

Жители и гости на селото се събраха пред храм „Св. Неделя“

на 7 юли, с молебен за здраве, в костинбродското село Опицвет почетоха Света Великомъченица Неделя. Молебенът бе отслужен от отец Желязко Симонов в едноименния храм. Отец Желязко освети и вкусен курбан, питки и погачи, приготвени от ръцете на сръчни домакини от Опицвет. Десетки жители на селото и населени места от общината, сред които роднини, приятели и гости, се събраха пред храм „Св. Неделя“, за да запалят свещичка за здраве на светлия празник.

1

2

3

Сред присъстващите бяха и кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, кметът на Опицвет – Гергана Величкова, общинският съветник – инж. Красимир Дебеляшки, секретарят на НЧ „Разум 1922“ – Венелина Манкова.

4

5

Храм „Света Неделя“ е построен 1857-59 г., като е осветен през 1861 г. Намира се в сърцето на село Опицвет. Храмът винаги е бил добре поддържан от местни жители, кметът на селото и отец Желязко Симонов. През2023 г., кметът на община Костинброд пое ангажимента за реновирането на иконата на Света Неделя, която се намира на фасадата над входа на храма. Иконата е вече поставена и показва входа на черквата. А през тази година, ще бъдат отпуснати средства от община Костинброд за ремонт на камбанарията на храма.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук