Врачанският митрополит Григорий отслужи литургия за обновление на храм „Св. Николай Мирликийски“ в Драговищица

763 преглеждания

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий – наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, в съслужение с Архимандрит Василий– протосингел на Софийска света митрополия и богослужещите – отец Николай и отец Силуан от община Костинброд, отслужиха божествена света литургия за обновление на храм „Св. Николай Мирликийски“ в село Драговищица.

На Светата литургия присъстваха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, зам.-кметът – Александър Ненов, Младен Маринов, Ябленка Трайкова – общински съветник, Евгений Кирилов –  кмет на село Драговищица, Диана Михайлова – секретар на НЧ „Г. С. Раковски 1928“, църковното настоятелство на храм „Св. Николай“ и жители от село Драговищица.

Храмът, който е обявен за паметник на културата от ІІ група с изключителна художествена стойност, е ремонтиран с подкрепата на покойния патриарх Неофит и благодарение на усилията на ръководството на Община Костинброд, както и трудът на място от кмета на село Драговищица. Обновлението на храма се състои от подменена дограма, улуци и ремонтни дейности в олтара. В олтара е подменена подовата настилка и целия интериор, а Престолната плоча е облечена в кожух от варовиков камък.

През последните няколко месеца със съдействието на кмета на Драговищица и ръководството на Община Костинброд беше изградена чешма, почистен бе двора и околното пространство на храма. Изгради се път, довеждащ до храма и се поднови храмовата икона пред входа на черквата. Иконата е изработена от стъклена мозайка с лика на Свети Николай Мирликийски.

Община Костинброд продължава обновяването на храмовете в общината. Само през последните месеци Общината и Общинският съвет са отпуснали средства за храмовете „Св. Св. Кирил и Методий“, „Св. Троица“, Шияковски манастир „Св. Архангел Михаил“, „Св. Петка“, „Св. Ирина“, и „Св. Неделя“.

1

2

3

4

5

6

7

Повече снимки от събитието, можете да разгледате ТУК.

Източник и снимки: Община Костиброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук