Държавата отпуска близо 23.5 млн. лв. за Индустриален парк Божурище

877 преглеждания

Средства са отпуснати и за икономическата зона в Доброславци

Държавата отпусна близо 45 милиона лева за изграждане на техническа инфраструктура в индустриален парк Божурище и за увеличаване на капитала на икономическата зона в Доброславци. Решението е взето на заседание на Министерския съвет на 26 юни, съобщи правителствената информационна служба. За целта са направени промени по бюджета на Министерството на икономиката и индустрията за 2024 г. С постановление са отпуснати допълнителни плащания в размер на 44 777 200 лева. Те ще бъдат използвани за целево увеличение на капитала на "Национална компания индустриални зони" ЕАД, която е под шапката на икономическото министерство.

За индустриалния парк в Божурище - близо 23.5 млн. лв.

Част от средствата - в размер на 23 489 280 лева, са за проектирането и изграждането на техническа инфраструктура - довеждащи електропроводи и електрическа подстанция в "Индустриален парк София - Божурище". За индустриалния парк е важно осигуряването на допълнителни електрически мощности, обезпечаващи реализацията на настоящи и бъдещи инвестиционни проекти. През последните години е налице сериозен интерес от инвестиции в производствени дейности, които имат потребност от допълнителни електрически мощности. С осигуряването им ще бъдат обезпечени проекти за инвестиции за над 70 млн. евро, както и възможността да бъдат разкрити над 500 нови работни места, се казва в правителственото съобщение.

За икономическа зона Доброславци - 21 млн. лв.

С остатъка от средствата - 21 287 920 лева, ще бъде увеличен капиталът на "Икономическа зона Доброславци", за да се обезпечат дейности по изграждането ѝ. Икономическата зона в Доброславци беше създадена с решение на правителството от 10 април 2023 г. с цел стратегическо развитие на автомобилната индустрия в България и привличане на инвестиции. "Икономическа зона Доброславци" ЕАД е дъщерно дружество на "Национална компания индустриални зони" ЕАД. Изграждането на модерна икономическа зона от нов тип е предпоставка за привличане на инвеститори в сектора на автомобилостроенето и такива с висока добавена стойност, положителен търговски баланс и устойчиво икономическо развитие, както и превръщане на България в притегателен център за чужди инвестиции, посочват от правителствената информационна служба.

Снимка: НКИЗ

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук