Обичате сладки изкушения, но се чувствате гузни от факта, че вредите на организма си чрез приемането на вредните съставки като – бяла захар, бяло брашно, вредни мазнини. Или пък просто искате да разнообразите менюто си, като опитате нещо по-здравословно. А може би сте стриктни спортисти, които освен положените усилия и време за физическите упражнения, следят за качеството на храната, която приемат. Защо пък да не сте от хората, които изцяло се доверяват на натуралните и здравословни съставки, дадени ни от природата. Да не забравяме и великденските пости, които ни ограничават в избора на меню, особено на сладките изкушения, като шоколадовите лакомства.
Ето и една много лесна, бърза и здравословна рецепта, за тези, които са фенове на шоколадовия и лешников вкус. Тези вкусни и питателни сладки ще ни заредят с енергия, благодарение на съставките, съдържащи протеини, минерали, желязо, витамини, аминокиселини.
Александра Джамалова
Какви продукти са ни необходими:
Tесто
- 1 чаена чаша овесени ядки
- ½ чаена чаша лешници
- 100/150гр. фурми
- 1 супена лъжица какаово масло
- 1 супена лъжица кокосово масло
Пълнеж:
- лешников тахан
- мед
- натурално како
Какво ни трябва в наличност:
- около 15-20 мин. време
- блендер
- желание и добро настроение
Колко лесно и как точно стават:
- Смиламе овесените ядки в блендера с лешниците до ситно, прибавяме малко вода (на око), колкото поеме за да се получи хомогенно тесто, добавяме добре обелените и обезкостени фурми, какаовото и кокосово масло. След като извадим сместа от блендера , омесваме и оформяме топчета, които чрез натиск с палец в средата им правим вдлъбнатина и оформяме от тях гъбки без дръжки. Попълваме вдлъбнатината с какаово-лешниковия пълнеж, който се прави от смесването на лешниковия тахан, меда и какаото. Тахана и меда са в съотношение 2:1. По желание отгоре прибавяме по един цял лешник.
Какво получаваме и с какво снабдяваме организма си:
- Удовлетворение, енергия, наслада и добро настроение!
- Овесените ядки ни снабдяват с протеини и влакна, те са богати на витамините B5, В1 и В9, богати са на минералите фосфор, магнезий, калий желязо и мед.
- Лешникът е богат на мононенаситени мастни киселини и основни мастни киселини, които помагат за понижаването нивата на лошия холестерол и съответно благоприятстват увеличаването на добрия холестерол. Съдържат изобилие от фибри, витамини /като витамин Е/ и минерали като магнезий, фосфор, цинк, манган, калий, калций, мед, желязо и селен. Това ги прави изключително полезни и подсилващи имунната система.Лешниковата ядка също е многоо богат и на фолиева киселина
- Фурми- Този плод е изключително богат на въглехидрати, фибри и захари (главно глюкоза и фруктоза), което го прави надежден източник на енергия.
След изсушаване във фурмите има 10 пъти повече протеини. Те съдържат почти всички витамини (без Е). Ценни са и заради разнообразния комплекс от аминокиселини, минерални вещества, микроелементи и антиоксиданти.
- Какаово масло и какао - В състава на какаовите зърна има около 50% мазнини, което всъщност е какаовото масло, от което около 7% е скорбяла, 5% вода, 4% целулоза, 2% теобромин, 20% протеини и 6% минерали. В какаовите зърна са идентифицирани досега около 300 вещества. Едно от най-голямото богатство на какаото са многото мастни киселини - стеаринова киселина 34%, олеинова киселина 34%, палмитинова киселина 26%, линоленова киселина 2%, други наситени мастни киселини 4%.
- кокосово масло - Подобрява храносмилането и усвояването на мастно-разтворимите витамини (А, D, Е, К и бета каротин) и аминокиселини;
подсилва имунната система – кокосовото масло се бори естествено с вируси, бактерии и бързо развиващи се гъбички; подобрява използването на захарта в кръвта и намалява симптомите на хипогликемия; подобрява усвояването на калций и магнезий; мощен антиоксидант е.
- Мед- Неговият състав е белтъчни вещества, витамини - В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини - A, PP, органични киселини, ензимна инвертаза, липаза и много други елементи, които се срещат в кръвта в малки количества; Минерални вещества - калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий;
Аминокиселини, около 20 на брой - глуутаминова киселина, глицерин, тирозин, лизин и др. В чистия пчелен мед има още: инвертна захар ( плодова или гроздова ) - 73%, тръстена ( цвеклова ) захар - 2%, вода - 20%, декстрин - 2%, азотни вещества - 0,99%, киселини - 0,1%, минерални вещества - 0,1%
Да Ви е сладко!
- Александра Джамалова