На днешния ден: Роден е легендарният футболист и защитник Паоло Малдини

362 преглеждания

Рекордьор е по участия с екипа на Милан

На 26 юни 1968 г. в Милано, Италия е роден Паоло Чезаре Малдини. Той е син на известния италиански защитник и треньор Чезаре Малдини. Продукт на школата на Милан, той прави своя дебют в професионалния футбол едва на 17 години, на 20 януари 1985 г. в мач от първенството срещу отбора на Удинезе. През следващия сезон се утвърждава в титулярния състав на отбора на Милан, където играе до отказването си от футбола през 2009 г.

Малдини играе на позициите ляв защитник и централен защитник и е считан за един от най-великите защитници и футболисти в историята на футбола изобщо. Той е пример за изключителна лоялност и футболно дълголетие, като цялата му кариера на играч преминава в един единствен отбор. Рекордьор е по участия с екипа на Милан – 902 официални мача, капитан на отбора от 1997 г. до 2009 г.

С Милан, Малдини печели седем пъти шампионата на Италия, по 5 пъти Шампионската лига, Суперкупата на Европа и Суперкупата на Италия, Купата на Италия един път, Световното клубно първенство един път, Интерконтиненталната купа два пъти. Той е и футболистът с най-много участия в Серия А – 647 мача. Фланелката с номер 3 в Милан е извадена от употреба в чест на легендарния защитник.

Малдини е капитан на Италианския национален отбор от 1994 г. до 2002 г., част е от идеалния отбор на Световното първенство по футбол през 1994 г. За 14 години като национал записва 126 мача за Италия и взема участие на 4 световни и 3 европейски първенства. Има сребърен и бронзов медал от световните първенства през 1994 и 1990 г. и сребърен медал от европейското първенство през 2000 г. Избиран е за най-добър защитник и в идеалните отбори на всички турнири, в които е участвал.

Паоло Малдини

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук