На днешния ден: Създаден е тенис турнирът Уимбълдън

824 преглеждания

Това е най-старият и най-престижен тенис турнир в света

На 9 юли 1877 г. за първи път е изигран тенис турнирът Уимбълдън. Той е спечелен от англичанина Спенсър Гор. Това е най-старият и най-престижен тенис турнир в света. Игра се на трева и е част от четирите турнира за Големия шлем по тенис. Рекордът за най-много титли общо при мъжете се държи от англичанина Лауренс Дохерти, който има общо 13 титли на сингъл и двойки. При жените с 20 титли са Мартина Навратилова и Били Джийн Кинг. С най-много титли на сингъл при мъжете е Роджър Федерер с осем, а при жените Мартина Навратилова с девет.

Най-младият мъж спечелил турнира при мъжете е Борис Бекер, а при жените Мартина Хигинс. Най-дългият мач на турнира е между Джон Иснър и Никола Маю и продължава изумителните 11 часа и пет минути.

Турнирът Уимбълдън е и най-успешният турнир от Големия шлем за българския тенис. През 2010 г. Цветана Пиронкова достига до полуфинала на надпреварата, като с това се превръща и в първия български тенисист достигнал полуфинал в турнир от този ранг. Тя губи своя мач от Вера  Звонарьова, а на следващата година успява да се класира на четвъртфинал.

През 2014 г. нейният успех е повторен и от Григор Димитров, който играе своя първи полуфинал в турнир от Големия шлем точно на Уимбълдън. Негов съперник е Новак Джокович от когото губи. През настоящата година, Григор Димитров достига до четвърти кръг, където губи от Данаил Медведев след контузия и отказване в първия сет.

Уимбълдън

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук