Община Костинброд отбеляза 139 години от Съединението на България

504 преглеждания

Тържествени церемонии се състояха в Костинброд и Петърч

С две тържествени церемонии и полагане на венци и цветя, в община Костинброд отбелязаха 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честванията започнаха на площад „Иван Вазов“ в Костинброд.

Община Костинброд почете празника с поднасяне на венци и цветя пред паметника на централния градски площад „Иван Вазов“ – в памет на загиналите знайни и незнайни герои в национално-освободителното движение и войни.

1

2

Празника уважиха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, инж. Теодора Гогова – заместник-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, кметове и кметски наместници на населени места в община Костинброд, общински съветници, служители от Общинска администрация-Костинброд, социалните центрове в общината, граждани и гости на общината.

Венец от Община Костинброд поднесоха кметът Младенов и неговият заместник Теодора Гогова. Венец от Общински съвет-Костинброд поднесоха председателят Атанас Тенев и общинският съветник Василена Ивкова.

3 

4

5

Кметът Младенов поздрави всички присъстващи, отбелязвайки колко е важно да бъдем обединени, и в дни като днешните - да не забравяме, че именно „Съединението прави силата“. Кметът припомни значимостта на историята ни, и че благодарение великите дела на дедите ни, днес имаме възможността да живеем в свободна и независима България. Той спомена, че от провъзгласяването на Съединението на България, така и днес, българският народ посреща с ентусиазъм празника, защото Съединението е един от героичните актове в съвременната българска история, който е осъществен почти без кръвопролития, но е с изключителна важност за обединението на българите.

Независимостта на България е следващата цел, към която се насочват усилията на българския политически елит. Със Съединението българският народ показва и доказва че може да се бори за своята независимост и самостоятелност. Да отвоюва позиции, да се бори за каузи, които го съхраняват, изграждат и развиват като нация. Кметът Младенов завърши своето приветствие с призива, че както ние, така и децата ни, е важно да тачим и не забравяме великата си история, защото тя е подвижната сила в съвремието.

Празникът бе почетен и в село Петърч. На площада в центъра на селото, бяха поднесени венци и цветя поднесоха, от официални гости и жители на Петърч, както и от служители на Общинска администрация Костинброд.

Венец от Кметство Петърч поднесоха кметът Борислав Борисов и общинския съветник Мариян Младенов. Венец от Община Костинброд поднесоха кметът Трайко Младенов и неговият заместник инж. Теодора Гогова. Венец от Общински съвет Костинброд поднесоха председателят д-р Атанас Тенев и общинският съветник Даниела Станкова. Цветя в памет на загиналите герои - поднесоха жители и гости на село Петърч. Специални гости на празника в село Петърч бяха народните представители Младен Маринов и Анна Александрова, общински съветници, кметове и кметски наместници на населени места.

6

7

8

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук