Параклис „Св. Неделя“ в град Костинброд чества своя празник

1070 преглеждания

Отец Желязко Симонов отслужи водосвет за здраве

На 7 юли, православната църква чества Света великомъченица Неделя. Тя е известна още като Кириакия.  Параклис „Св. Неделя“ в град Костинброд чества храмовия си празник.

Интересна е историята на параклиса, намиращ се в местност „Пасище“ между Могила и Обора  в град Костинброд. През 1943 година на баба Бонка от село Григорево й се присънва плачещата Света Неделя, която й казва да намери място на изток от София. Баба Бонка тръгва като се прекачва на няколко влака до гара Костинброд. Стигайки по това време на гарата няма нищо друго освен химическия завод „Д-р Чилов“. Ходейки пеша из полето я среща човек от род Пекини от тогавашното село Шияковци. Човекът я изслушва и я завежда до място на стар храм от турско робство.

Интересното за мястото е, че само около основите на храма тревата е била обгоряла. Благодарение на тогавашния отец „дядо Владо“ се поставят основи на светата обител „Света Неделя“. Самата светица след това спира да се присънва на бабата. Преданията разказват, че параклисът носи своята силна енергия и мощ.

Към днешна дата, за параклиса се грижат Маргарита Георгиева като касиер и Емил Димитров, който е председател на настоятелството на параклиса. Те, всяка година на 7 юли отключват параклиса и дават курбан за здраве и благополучие. Гости на семейния курбан бяха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, зам.-кметът Александър Ненов и кметът на село Петърч – Борислав Борисов. Отец Желязко Симонов отслужи водосвет за здраве и освети постния курбан. За параклиса община Костинброд обеща да се погрижи като ще отдели средства за ремонт на покрива.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук