160 години Основно училище "Отец Паисий" - с. Петърч

2520 преглеждания

160-ата годишнина на училище „Отец Паисий“ - с. Петърч бе отпразнувана с голям концерт, който се проведе на 31 октомври. Колективът на училището, както и неговите ученици, бяха подготвили богата, разнообразна и интересна програма, показваща многостранните таланти на възпитаниците на училището.

Празникът на основното училище бе уважено от г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Иван Стойнов – Народен Представител от 43-то Народно Събрание, г-жа Росица Иванова – областен управител на София област, г-жа Габриела Георгиева и г-жа Теодора Гогова – зам.-кметове на община Костинброд, директори на училища, детски градини, общински съветници и граждани на община Костинброд.

Историята на ОУ “Отец Паисий“ започва в далечната 1856г. от някой си Антон Младенов, родом от селото. Той занимавал около 40 деца, в което число влизали не само деца от село Петърч, но и от околните села. От 1886/87г. вече имало две паралелки – І и ІІ отделение – слети и ІІІ и ІV отделение – слети. През 1891/92г. в І и ІІ отделение има 32 ученика; а в ІІІ и ІV отделение – 28 ученика. Постепенно сред учителите и хората в селото узрява идеята да се определи патрон на училището, както и вида му. С решение № 233/1893г. на Министерството на народното просвещение на училището в с. Петърч се определя за патрон Паисий Хилендарски, а самото то се определя като Първоначално училище ”Отец Паисий”, с главен учител Лапардев. За първи път патронен празник се празнува на 24.05.1949г. Основната сграда на днешното училище е построена през 1960г., а допълнителният корпус е достроен през 1982г., поради големия брой ученици. През 2012г.  училището е санирано по Проект „Подобряване качеството на общинската образователна инфраструктура чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност на гр. Костинброд”. Същата година работи по Проект  ”Успех”. От 2013г.  става средищно училище и работи по Проект ”Подобряване качеството на образованието чрез целодневна организация на учебния процес”. През 2014 г. е оборудван компютърен кабинет по Проект „ИКТ в Училище”. Включено е и в проект „Училищно мляко”, който продължава и сега. 

През учебната 2015/16г. училището в село Петърч е сред първите в класирането в НВО –  ІV и VІІ клас. От 80 училища в областта, четвъртокласниците са на 10-то място, а седмокласниците на 12-то. Всяка година  учениците  участват в Празника на зелето,  танцовите състави се включват във фолклорния фестивал „За пояс”. Организират се благотворителни Коледени и Мартенски базари.