Реставрират стенописа "Графити" на Димитър Казаков-Нерон в Божурище

2777 преглеждания

25 000 лева ще вложи община Божурище в реставрация и консервация на стенописа „Графити“ на именития художник Димитър Казаков-Нерон (1933-1992). Това реши на свое заседание на 6 април Общинският съвет, който разгледа докладна по темата.

Предложението за размера на финансирането е на председателя на ОбС-Божурище Георги Димитров.  

Кметът на общината Георги Димов на свой ред съобщи, че вече има кореспонденция с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо и културно наследство, за да могат усилията да бъдат обединени и постигнатият резултат да е възможно най-добрият.

Реставрацията ще извърши Владимир Цветков, работил по възстановяването на Боянската църква, църквата „Св. Стефан“ в Истанбул, църквата „Св. Димитър“, Голямата базилика в Плиска, изграждането на музей-реплика на тракийската гробница край с. Александрово и др. Вече е изготвен и проект от негова страна, а цената за цялостната реставрация е най-ниската, предложена до момента – 19 025 лв. без ДДС, информират от Общинската администрация.

Припомняме, че Нерон се установява в Божурище през 1972 г., където работи като щатен художник на Военното поделение до 1977 г., а след това – на свободна практика. Именно в Божурище роденият във великотърновското село Царски извор Димитър Казаков извървява последния си земен път.

Творбите му са определяни като уникални, дълбоко свързани със земята и традиционната култура, съчетаващи абстрактно-фигуративната образност. Нерон създава живопис, графика, рисунки, керамика, пластика от дърво, с които изгражда облика на съвременната пластична култура, която популяризира извън границите на България. Самостоятелните му изложби у нас и в чужбина са над 40.

EspressoNews