Нови Общински стратегии за социални услуги в общините на запад от София

2349 преглеждания

Проведе се първата от четирите регионални срещи за обсъждане на Общинските стратегии за развитие на социалните услуги в Софийска област за периода 2016-2020 година. Тя се състоя в град Костинброд и в нея участваха заместник-кметовете по социални дейности на Костинброд, Божурище, Драгоман, Сливница, Годеч и Своге, експерти и началници на отдели в дирекциите „Социално подпомагане”, отделите „Закрила на детето” и „Хора с увреждания и социални услуги” от тези общини.
Целта на форума е да бъдат представени и обсъдени плановете за работа в сферата по места, както и да бъдат обменени опит, идеи и добри практики, реализирани в съответните общини, в полето на социалните дейности.
Събитието откри заместник-кметът на община Костинброд г-н Любен Кънчев, който отговаря за този ресор. В приветствието си той изтъкна, че инициативата е важна, тъй като именно социалните услуги са „термометърът” на грижата за хората. В допълнение кметът на града г-н Трайко Младенов заяви, че общинската администрация си е поставила амбициозни цели за развитие в сферата, осъзнавайки нуждата от социална грижа и нейното значение за хората.
На свой ред Заместник областният управител г-н Емил Атанасов представи инициативата, която се реализира от експертите от Звеното и мониторинг и оценка на социалните услуги в Софийска област, и благодари за гостоприемството на община Костинброд. Той изрази увереност, че това е формулата, която ще доведе до реални положителни резултати за нуждаещите се от социални грижи в региона.
Широко поле за развитие на социални услуги има в Софийска област, но е необходима още работа, за да бъде постигнат баланс в предоставянето им по места, сподели наблюденията си г-жа Елена Андонова, Директор на РДСП-София област. Тя подчерта, че за да могат общините да кандидатстват с проекти за европейско финансиране или финансиране от държавния бюджет, ключова роля има разписването на общински стратегии, за което регионалните социални звена са отворени да окажат методическа подкрепа на местните администрации.
Срещата продължи с презентация, изнесена от областният координатор на проекта „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”г-жа Мила Пашова, в която бяха представени социалните услуги, реализирани към момента в шестте общини, както и стратегиите за тяхното развитие за периода 2016-2020 година. Пашова изказа впечатлението си, че голяма част от плановете са разписани много добре и съобразно с приоритетните направления. Тя съобщи още, че Агенцията за социално подпомагане разработва проект за изграждането на интегрирана информационна система, която да даде ясна картина за дейностите по места и да улесни работата, координацията и мониторинга на социалните услуги, обединявайки данни от ресорните ведомства и администрации на едно място.
В рамките на дискусията стана ясно, че на територията на община Костинброд е предвидено изграждането на Център за онкоболни деца. Амбициозното начинание е частна инициатива, която местната власт подкрепя.
Неин ангажимент ще бъде и професионалната реализация на родителите, докато са близо до децата си по време на тяхното лечение. Това ще бъде третият подобен център в Европа, по думите на заместник-кмета Любен Кънчев.
Участниците в срещата изразиха задоволството си от организирането на форума и оцениха този формат на работа като изключително ползотворен. В заключение представителите на общините благодариха на екипа, изготвил Областната стратегия за развитие на социалните услуги в Софийска област за периода 2016-2020 година, като по думите им документът е професионално направена рамка, която ги е улеснила при разписването на общинските стратегии.
В днешното мероприятие участва и г-жа Боряна Климентова от фондация „Надежда и домове за децата”, която представи дейността на организацията пред общините и изрази готовност за сътрудничество с тях.
След срещата домакините от Костинброд поканиха участниците в общинския Дневен център за работа с деца на улицата, където те разгледаха материалната база и се запознаха с услугите и методите на работа в центъра.

Източник: Областна администрация

                     Софийска област