НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1890“ пресъздаде традиционните за Сирни заговезни обичаи

1462 преглеждания

НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1890“ пресъздаде традиционните за Сирни заговезни обичаи

За втора поредна година Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1890“ в Първи район на гр. Костинброд организира Сирни Заговезни. Празникът се проведе на 18 февруари 2018 г., когато читалищни самодейци показаха възстановка на обичая „Прошка“ – как „младо семейство“ гостува на „кръстниците“ с баница и дарове.

Младите поискаха и получиха прошка с целуване на ръка, а кръстникът нарече с първата наздравица: „Бог да прощава! И дай, Боже да заговеем по живо по здраво. Да дочакаме Великден с шарените яйца, свети Георги – с ваклите ягънца, свети Петър – с тежкото жито, свети Илия – с едрите мамуле, свети Архангел – с белия кожух, свети Никола – с мрената  риба, свети Иван – с младото госке!“.

Участниците в ритуала заедно посрещнаха групата кукери, които за поредна година с много ентусиазъм и магически думи изгониха зимата и злото от сърцата на хората.

Важна част от празника бе и традиционното оротване - стар народен обичай, водещ началото си още от езическите времена. Това е ритуал за прочистване на душата и тялото на човек чрез огън, който допълни празничното настроение на участниците и публиката на Сирни заговезни.

Сирни заговезни е едно от най-игривите и безгрижни народни празненства преди дългите и строги великденски пости. На 18 февруари Българската православна църква почита църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Прошка. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него, от понеделник, започва Великият пост.

Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати – за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам  да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

EspressoNews