Калин Терзийски - свободата си е наша!

2242 преглеждания

Калин Терзийски - свободата си е наша!

За Трети март, свободата и независимостта - размислите на популярния писател Калин Терзийски в едно интервю на Ани Павлова, ученичка в 11 клас на ППМГ "Акад. Иван Ценов" град Враца. "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

Трети март е датата забавяща темпото на забързаното ни ежедневие, връщаща ни  в далечната 1878. Година на кръвопролитни битки, но и година изпълваща гърдите ни с гордост, че сме родени, израснали и живеещи в България. Точно тази дата,абсолютно незаменима, кара врачани да се замислят  за почти забравените герои на града, дали всичко от себе днес да можем да се наречем свободни граждани и изобщо хора. Личности като:

Иван Замбин и Атанас Некович - първите „български делегати” пристигнали в Русия  да търсят помощ на освобождението на страната ни;

Димитраки Хаджитошев – основоположник на националните борби за независима българска патриаршия;

Софроний Врачански- епископ български, оставил трайна следа във врачанската история;

Никола Воеводов и Цвятко Павлович – тяхна била идеята да влязат в страната ни на чужд кораб и да вдигнат въстание; падат убити от засада на парахода ”Германия”, но саможертвата им не остава забравена и 11 години по-късно Ботев се ръководи от тяхното хрумване;

Давид Тодоров -дал живота си в четата на Ботев ;

Стоян Заимов – оглавяващ революционния комитет във Враца по време на Априлското въстание;

Тези и много други отдали живота си за свободата на България бяха почетени по времем на официалното честване на празника на площад „Христо Ботев”, а през цялата седмица културният календар беше изключително наситен с интересни събития, свързани по един или друг начин със годишнинаната от Освобождението.

Една от тях беше срещата с Калин Терзийски в Регионалната библиотека”Христо Ботев”. Пред верните си читатели от града той представи новата си книга „Разкажи ми”. А  датата 28 февруари  изобщо не бе случайна, точно три дни преди празника той застъпи изключително актуални теми за робството, свободата, духа и мисълта на човека, които трогнаха изключително много присъстващите и ги накараха да се замислят. Интервюто, което той даде специално за Еспресо Нюз, е свързано с емоциите съпътстващи автора непосредствено преди празника и мнението му за един изключително коментиран въпрос последно време.

- Г-н Терзийски, предстои най-светлият български празник, а именно 3ти март- как се чувствате в навечерието му ?

- В дните около 3ти март аз , както обикновено, се замислям. Опитвам се да осмисля изобщо значението на думите свобода, народ и най-вече на 3ти март, защото често не знам какво да го свържа и как да го нарека  дали нашето освобождение, обявяване на свобода или нещо друго.

- Има изключително много спорещи на тема да остане ли 3ти март национален празник на България или да бъде заменен с някоя друга важна дата от богатата ни многовековна история? Вие какво мислите?

- Всяка дата, каквато и да е, може да стане повод за спекулации. Всъщност истината е, че една империя е водила война с друга такава, в резултат на което на картата са се появили Княжество България и държавното формирование Източна Румелия и въпреки, че много хора ще кажат, че свободата ни е дар, те могат веднага да бъдат опровергани с примери като Левски дали всичко от себе си, за да просъществува тази държава и  най-вече народ. Така, че свободата си е наша, ние сме си я извоювали, а датата дори и да бъде сменена,трябва да се използва като хубав повод за размисъл и гордост.

- И като за финал, просто дата ли е днес 3ти март или нещо повече?

- Не, абсолютно актуална тема, която кара хората да мислят дори и тези, за които това често е мъчение(смее се), не само за извоюваното преди години с, но и за това дали са свободни днес.

Ани Павлова, ученичка в 11 клас, в ППМГ "Акад. Иван Ценов" град Враца, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.