Община Костинброд отбеляза 146 години от Освобождението на България

426 преглеждания

На централния градски площад се проведе тържествена заря-проверка

Община Костинброд отбеляза 146 години от Освобождението на България. На централния площад в Костинброд се проведе тържествена заря-проверка по повод Националния празник на Република България – 3 март. В церемонията участваха Военно формирование 34 420-Костинброд, като тържествената заря-проверка премина под командването на Подполковник Евгени Дойчев – командир на военното формирование и майор Димитър Донев.

4 

Тази година честването на 3 март започна с изпълнения на децата от община Костинброд. Участие в програмата взеха 1 „в“ клас от СУ „Д-р Петър Берон“ със стихотворението „3 март“, Прогимназиален етап от Първо ОУ „Васил Левски“ с песента „Боят настана“ и стихотворението „Шипка“, и Петя Димитрова и Дима Димова от Второ ОУ „Васил Левски“ с песента „Хубава си моя горо“. А служители на Община Костинброд раздадоха на всяко дете българския трибагреник.

 3

8

На честването на Националния празник на Република България в град Костинброд присъстваха: Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, неговите заместници  Александър Ненов, инж. Габриела Трайкова и инж. Теодора Гогова, както и Валя Иванова – секретар на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет и общински съветници, всички кметове на населени места от община Костинброд, служители на Общинска администрация-Костинброд, граждани и гости на общината. На честването присъстваха сержантите и офицери от резерва и запаса от община Костинброд.

1

2

В тържественото си слово кметът Младенов се обърна към присъстващите с исторически факти за Освобождението на България и заяви:

„За поредна година се събираме на площад Иван Вазов да почетем Освобождението на България като свободни българи. Изключително много благодаря на военно формирование 34 420 – Костинброд, че винаги са редом с нас. Обръщам се пред Вас от този площад, носещ името на патриарха на българската литература, Иван Вазов. Обръщам се към Вас на този свят ден с това, че трябва да помним заветите на Апостола на Свободата, трябва да знаем стихотворенията на Христо Ботев, трябва да четем Иван Вазов. От 1990 година 3 март е Национален празник на Република България! Благодаря на всички Вас, наши съграждани, от най-малките до най-големите, че днес, през 2024 г. сме се събрали тук, на площад Иван Вазов да честваме заедно Националния ни празник. Трябва да помним историята си, защото народ, който помни своята история – има бъдеще! Трябва да я почитаме, съхраняваме и предаваме на поколенията! Защото ние сме българи, патриоти, родолюбци!  Да живее Майка България!”.

Трети март

Със сваляне на шапки и падане на колене, участниците в церемонията и присъстващите граждани отдадоха почит на геройски загиналите в боевете за свободата и независимостта на Родината. Техните имена се произнесоха на фона на траурния марш на Българската войска ,,Покойници ”, след което прозвуча химна на Република България.

Венци бяха поднесени от община Костинброд, Общински съвет-Костинброд, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса. Вечерната проверка завърши с тържествена заря в небето, която озари град Костинброд повече от 3 минути.

Трети март

Трети март

Повече снимки от събитието, можете да разгледате ТУК

Трети март почетоха и в костинбродските села Петърч и Безден. В Петърч, венци и цветя пред паметника на всички загинали знайни и незнайни войни дали живота си за България, поднесоха кмета на селото Борислав Борисов и д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд и жители на селото. В Безден, венци и цветя поднесоха общинския съветник Анелия Велева и жители на селото.

Петърч

Безден

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук