Росица Иванова: Празникът на зелето“ е един от празниците в културния календар, надхвърлящ пределите на областта

2412 преглеждания

Деветото издание на традиционния за село Петърч  „Празник на зелето“  се проведе днес, 30 октомври на централния площад на селото.  Организаторите от кметството  и НЧ "Нов живот-1919" село Петърч,  както Ви информирахме вече, бяха подготвили богата фолклорна и конкурсна програма.

Тържеството бе официално открито от Кмета на селото – Борислав Борисов, който не скри своята радост от факта, че много млади хора се връщат към земеделието и производството на различни земеделски култури. Кмета използва момента да се извини на събралата се публика, за неудобствата, които е предизвикала подмяната на водопровода в селото.

Г-н Борисов разказа за първото издание на празника, преди девет години, което се е провело в сладкарницата в центъра, а днес по думите на областния управител на Софийска област – г-жа Росица Иванова, този празник бележи културния календар извън пределите на областта.

Сред официалните гости на събитието бяха: Галя Георгиева  и  д-р Петър Беков – народни представители от  43-то Народно събрание, Росица Иванова – областен управител на Софийска област, Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, Радослав Асенов – кмет на община Годеч, Атанас Тенев – председател на Общински съвет Костинброд, заместник кметове на общината.

Трайко Младенов също поздрави гостите на празника и успокои присъстващите, че новопридобитата от общината сграда на Бившето военно поделение до село Безден, няма да се превърне в убежище на бежанци, каквито коментари се носят в интернет пространството. Както Espresso news писа, сградата ще бъде превърната в  ''Център за временно настаняване” на български граждани, временно или трайно лишени от дом и настаняване от семеен тип за семейства в риск, а кметът на общината обеща, да бъде една от най- модерните сгради за социални услуги.

Г-жа Росица Иванова, която сподели че напоследък доста често все по хубави поводи гостува в община Костинброд, пожела и занапред общината да се развива така успешно.  Тя сподели още, че село Петърч има най- прекрасния център в цялата Софийска област, а „Празникът на зелето“ е един от празниците в културния календар на областта, известен в цяла България. „Празникът е символ на земеделските производители, които пазят българските традиции. Продължавайте да пазите традициите, защото благодарение на тях ние се съхраняваме като народ през вековете.“ С тези думи се обърна г-жа Иванова към участниците в празника и пожела здраве и плодородни ниви.

Галя Георгиева на свой ред поздрави присъстващите и пожела успех на участниците в конкурсната програма.

Празникът продължи с изпълнения на фолклорни ансамбли и певчески групи от района. По време на техните изпълнения журито в състав – Андон Андонов – майстор готвач, Таня Георгиева и Мариана Лекова, имаха не леката задача да оценят: най-голямата зелка,  най-дългия зелник, най-атрактивните ястия от зеле и др. 

 

Десислава Василева