Белоградчишкият епископ Поликарп ще отслужи литургия за здраве в Костинброд

1566 преглеждания

Всички миряни са добре дошли в храм „Св. Св. Кирил и Методий“

Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - Викарий на Софийския митрополит ще посети Костинброд. На 24 март /неделя/ от 9:00 ч., еп. Поликарп ще отслужи литургия за здраве в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, Първи район, в града. 

Всички миряни са добре дошли на богослужението.

Белоградчишкият епископ Поликарп (Петър) Трендафилов Петров е роден на 21.09.1978 г. в гр. Кюстендил. През 1994 г. се записва в СДС „Св. Йоан Рилски“. Приема монашески постриг на 23.11.1996 г. в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“. На 02.03.1997 г. е ръкоположен за йеродякон. На 27.07.1999 г. е ръкоположен за йеромонах. След богословската си специализация е назначен за игумен на новоизграждащия се Руенски манастир „Св. Йоан Рилски“, край с. Скрино, какъвто остава до 2008 г. От същата година е назначен от Видинския митрополит Дометиан за председател на катедралния храм „Св. вмчк Димитър“, гр. Видин, и на 21.11. е възведен в архимандритско достойнство. Изпълнява различни послушания и длъжности в епархията.

По решение на Св. Синод на 27.07.2014 г. е хиротонисан за епископ с титлата Белоградчишки в Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ и назначен за викарен епископ на Видинския митрополит. Тази длъжност заема до кончината на митрополит Дометиан, след което, от 20 септември 2017 година, е назначен за трети викарий на Пловдивския митрополит и ректор на Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив.

На 29 март 2018 г. по искане на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и с решение на Св. Синод на БПЦ-БП става викарен епископ на Софийския митрополит и се премества на служение в Софийска св. митрополия (Софийска епархия на БПЦ-БП).

EspressoNews

Снимка: bg-patriarshia.bg