Борислав Иванов: „Бих говорил за вяра и покаяние, за това да бъдем по-критични към себе си и по-малко към другите“

1736 преглеждания

С учителя по философия в СУ "Христо Смирненски", Банкя, разговаря Нина Митова

Представям Ви Борислав Иванов, учител в СУ "Христо Смирненски", град Банкя - един учител, който вярва, че промяната започва от самите нас. Ето и какво сподели той искрено пред читателите на EspressoNews.

Здравейте, господин Иванов. Представете се пред читателите на EspressoNews?

Казвам се Борислав Красимиров Иванов и имам удоволствието да работя, като учител по английски език и философия в 78. СУ „Христо Смирненски", град Банкя.

Какво Ви мотивира да изберете учителската професия?

Преди да взема решението да се реализирам професионално, като учител, действително си зададох въпроса : „Каква професия бих желал да упражнявам“ и тогава реших, че моето място е там, където има най-много добродетели, морал и чистота на характера, а това място е сред учениците. Безценна е възможността да преподаваш, да възпитаваш, да променяш и да изслушаш децата, за да можеш да направиш опит да помогнеш във всеки проблем.

Предизвикателство ли е да работите с ученици?

Разбира се! Да си учител е динамична професия, в която всеки ден е различен от предишния. Преподавателят може да е планирал целия си работен ден и своите уроци, но често предварително изградената концепция се променя спрямо различните ученици във всеки един клас и техните образователни нужди.

Смятате ли, че професията „учител“ е успешна?

Да, определено! Но тук следва да дадем отговор на въпроса; „Какво всъщност представлява успехът, дали е свързан единствено с печалба, успех и слава?“

Самият Платон назовава с термина „докса“ – популярни стереотипи и мнения в обществото, които ни отклоняват от истински добродетели и ценности, като усърдие във вяра, любов, честност и дела, които всъщност ги илюстрират подобаващо в живота ни. С риск да прозвуча клиширано, образованието е една от най-важните клетки на обществото, защото при по-добро и по-качествено образование се наблюдава и подем във всяка една област, а учителят играе важна роля в този процес.

Вие сте учили до 7 клас в 78. СУ „Христо Смирненски“. Това ли Ви накара да поставите началото на кариерата си именно там?

До известна степен, да. Това, че завърших определен етап от образованието си тук, беше сред факторите определили това да преподавам в 78. СУ „Христо Смирненски“. Разбира се, аз обичам училището и го чувствам, като свое.

Преподавател сте по философия. Един предмет, който трябва да събужда доброто и морала у децата. Каква е тайната за събуждането на интереса в учениците?

Не бих казал, че има определена тайна, по-скоро самият учител трябва да подобрява своята работа, да осъвременява знанията си и да усъвършенства подходите си в областта в която преподава. Учителят трябва да се обучава постоянно и във всяка следваща година да бъде по-добър от предишната, и да „гори“ в професията си, за да може да разпали „огън“ от интерес.

Чудесно е да се използват интерактивни дъски и информационни и комуникативни технологии във всички учебни дисциплини.

Какво дете бяхте в училище?

Бях отличен и старателен ученик, не само в 78. СУ „Христо Смирненски“, но и в НГДЕК, където учех след завършване на седми клас. Като цяло, спомените от ученическите години са ярки и се съхраняват цял живот, затова е важно да ценим и оползотворим това безценно време. Сега аз имам възможността да се грижа за спомените на своите ученици.

Кое беше най-трудно в началото на кариерата Ви?

Известна латинска сентенция гласи, че всяко начало е трудно - (Omne principium dificile est). Има хора, които са родени да бъдат учители и мисля, че аз съм един от тях. Първоначално имах най-много въпроси относно обработването на документацията, но имах честта да срещна подкрепата на колеги, които определено ми помогнаха много, а сега аз имам възможността да съм от помощ на новопостъпилите  преподаватели.

Имате ли любимо кътче в Банкя?

Трудно е да отговоря конкретно на този въпрос, тъй, като обичам целия град. Банкя е място на тишина и спокойствие. Имам дъщеричка, която скоро навършва 3 г. и се радвам, че именно тук мога да се грижа за нея, да я уча и възпитавам. Но истински любимото ми място е у дома, там виждам колко изобилно съм благословен.

Ако можехте да се изправите пред целия свят за една минута, какво бихте казали?

Бих говорил за вяра и покаяние, за това да бъдем по-критични към себе си и по-малко към другите. Да погледнем дълбоко във вътрешния си свят, старателно да преценим делата, намеренията, навиците си и истински да се променим. Нека изличим всяко лицемерие и да бъдем промяната, която самите ние искаме да видим.

Материалът е изготвен от Нина Митова, ученичка в СУ „Христо Смирненски“, гр. Банкя, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца