В Деня на Земята в София стартира кампания за събиране на ненужни дрехи и арт работилница

889 преглеждания

Кампанията ще бъде активна от 22 до 29 април

На 22 април (събота) по случай Деня на Земята българският бранд TexCycle, който е специализиран в събиране, сортиране, дистрибуция и рециклиране на употребявани дрехи, обувки и други текстилни изделия ще стартира кампания за събиране на дрехи в София. Тя ще се проведе в Sofia Ring Mall от 22 до 29 април, където всеки желаещ ще може да предаде ненужните вече дрехи и да научи повече за това как да удължи живота им и какво става с тях след като попаднат в контейнерите за дрехи.

На 22 април (събота) от 15:00 до 18:00 часа и на 23 април (неделя) от 14:00 до 16:00 часа ще бъдат проведени и арт работилници „UpCycle с TexCycle“, по време на които деца и подрастващи ще могат да научат повече за оползотворяването на текстила и да изработят пана и торбички от стари дрехи.

„Генерирането на текстилни отпадъци е проблем, тъй като основната им крайна дестинация са сметищата. Свикнали сме да изхвърляме ненужните дрехи в обикновени контейнери, което оказва огромен натиск върху нашата планета – нейните ресурси, околна среда и климат. Важният преход към модела на кръговата икономика изисква много промени в начина, по който дрехите се произвеждат, както и в изградените навици на потребителите за покупка и изхвърляне на непотребния текстил. Намаляването на количеството дрехи, които имаме, и удължаването на живота им е най-доброто, което можем да направим. В този смисъл, разделното събиране на непотребните текстилни продукти е първата стъпка за решаване на този проблем и единственият начин те да получат втори живот – отново като дрехи или рециклирани в други продукти“, коментира Сирма Желева, мениджър „Устойчиво развитие“ в TexCycle.

В Деня на Земята екипът на TexCycle ще вземе участие и в дискусия по темата за рециклиране и оползотворяване на текстилни и други продукти, организирана от За Земята, Грийнпийс – България и Българска фондация „Биоразнообразие“, която ще се проведе в Клуб за естетическо възпитание на артиста (K.E.B.A). Събитието ще се проведе от 13:00 до 19:30 часа и ще започне с размяна на стари запазени дрехи, аксесоари и книги, на които талантливи артисти ще вдъхнат нов живот. Срещата ще продължи с прожекция на филма „The true cost“, който ще даде началото на дискусията по темите за опазване на околната среда и устойчивото бъдеще на нашата планета.

Повече за  TexCycle:

TexCycle предлага цялостни решения за оползотворяване на ненужен текстил, както за производители, така и за търговци и крайни потребители.

TexCycle има дейно участие във водещите местни, европейски и световни рециклиращи асоциации, фокусирани върху намирането на ефективни кръгови решения в сътрудничество с други компании от модната и рециклиращи индустрии.

Повече за TexCycle можете да научите на адрес texcycle.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук