В Костинброд: Направиха „символична първа копка“ на регионален събирателен център за разделно депониране на отпадъци

162 преглеждания

На 19 януари бе направена „символична първа копка“ на регионален събирателен център за разделно депониране на отпадъци. Община Костинброд заема водеща позиция в инициативата за създаване на регионален център за депониране на отпадъци, който ще играе ключова роля в устойчивото развитие и екологичната отговорност на региона. Този проект е част от постоянните усилия на общината за подобряване на качеството на живот на гражданите и опазване на околната среда.

1

3

Новият център ще се намира в Регионално ДЕПО-Костинброд, обслужващо се от „Костинброд ЕКО“. На събитието присъстваха: Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и Александър Ненов – за.-кметове на община Костинброд, общинските съветници: Даниела Станкова, инж. Красимир Дебеляшки, Валентин Делчев и  Мариела Средкова, както и Теодора Вълчева и Иво Трингов от „Костинброд ЕКО“. Присъстваха още служители от Общинска администрация-Костинброд, директори и служители от общински центрове и представители на фирмата изпълнител – „Маридел 2012“.

2

Водосвет за здраве и молитва за успех отслужи отец Харитон от „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Костинброд. Кметът на община Костинброд благодари на всички присъстващи, че са дошли днес, пожела успех на фирмата изпълнител и заяви:

„През годините Регионално ДЕПО-Костинброд е бил домакин на комисията по околна среда към Народното събрание. Ще се постараем след реализирането на Регионалния център, а и в близост на проекта за сепарираща и компостираща инсталация, отново да покажем какво сме направили и да бъдем пример не само за Софийска област, но и за България“.

4

Подробности за самия Регионален център за депониране на отпадъци обясни инж. Красимир Дебеляшки, който до скоро бе главен Еколог на община Костинброд, а в момента е председател на комисията по Местно самоуправление в Общински съвет – Костинброд:

„Това е едно изключително важно съоръжение за община Костинброд и целия регион. Площадката ще представлява предаване от населението на електрическо оборудване, едрогабаритни отпадъци и всякакъв вид отпадък, който не може да се изхвърли в контейнерите. Сигурен съм, че проектът ще спомага за чистотата в общината! Пожелавам успех!”, заяви общинският съветник.

В последните години проблемът със замърсяването на околната среда и нашето здраве стана все по-актуален, поради увеличаването на производството и консумацията. Общината Костинброд предприе необходимите стъпки за създаване на модерен и ефективен център за обработка и депониране на отпадъци, който ще допринесе за минимизиране на негативните екологични въздействия.

Създаването на такъв модерен център не само ще намали броя на депата и близки сметища, но и ще улесни контрола и управлението на отпадъците.

Амбицията на община Костинброд и на регионалното депо за отпадъци – оперирано от фирма „Костинброд Еко“ е съответният център за разделно събиране на отпадъци да е еталон по рода и функционалността си на регионално, областно и национално ниво, както и максимален брой жители на общината ни да се възползват от него.

Община Костинброд за в бъдеще планира провеждането на кампания, с цел повишаване на осведомеността на гражданите за важността на правилното управление на отпадъците.

Община Костинброд не веднъж е споменавала, че има иновативни решения за производство на висок клас рециклирани строителни материали. Амбицията на ръководството на общината от изминалия мандат е да се изгради регионален център на наша територия, обслужващ освен жителите на общината, но и съседни общини. Такъв център е важен за общината, защото през последните 2 години се изчистиха над 500 дка частни и общински земи от отпадъци – предимно строителни.

През 2023 г. кметът Трайко Младенов и председателя на Общинския съвет – д-р Атанас Тенев посетиха заедно с партньорите от Костинброд Еко /ръководителите на регионалното депо за събиране на отпадъци, което развива своята дейност на територията на общината ни / център за разделно събиране на отпадъците в гр. Ген (Белгия).

Там представителите на община Костинброд се запознаха с добри практики и начина на опериране и управление на ДЕПО, каквото ще има и в нашата община. Основната цел е гражданите с лични превозни средства да посещават центъра, да се чекират на входът му и да разпределят отпадъкът от домакинството и от дворът си в различни контейнери – за храсти, пластмаса, дърво, стъкло, гипсокартон и др.

По този начин, осъществявайки разделно разпределение на отпадъка в съответния център и съответно чекиране с карта /издадена от общината/, гражданите ще може да намаляват такса смет при новия, който ще се наложи от 2025 г. модел на таксуване, а именно „замърсителят плаща“.

Представителите на община Костинбтод видяха как белгийците, идват с личните си автомобили и в различните видове контейнери оставят различен вид отпадък/боклук.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук