В община Костинброд отбелязаха Националната седмица на четенето

1238 преглеждания

В инициативата се включиха училища, детски градини и центрове

Училища, детски градини и центрове в община Костинброд отбелязаха Националната седмица на четенето, която се проведе от 22 до 26 октомври. Инициативата се организира от Министерството на образованието и науката и има за цел да насърчава и повишава грамотността на учениците.

Първи в седмицата на четенето в Костинброд се включи Център за обществена подкрепа „Промяна”. Милена Караканова от Хлебна къща „София” прочете пред децата-потребители на социалната услуга, приказката „Змейова невеста”. След това участниците обсъдиха приказката, нарисуваха върху брашно сцената, която им е направила най-силно впечатление и заедно омесиха хляб.

На 24 октомври малчуганите от ДГ „Виолина”- село Петърч се срещнаха Камелия Георгиева - експерт „Оперативни програми и проекти” в Общинска администрация-Костинброд. Тя прочете на деца любимата си приказка „Хензел и Гретел“. Същият ден в библиотеката към НЧ „Иван Вазов - 1947” в Костинброд в седмицата на четенето се включиха ДГ „Радост“ и СУ „Д-р Петър Берон“. Библиотекарят Елена Благоева, прочете приказката „Житената питка” на малчуганите от детската градина, а заместник-кметът Александър Ненов прочете есето „За думите“ на Йордан Радичков пред учениците от шести, осми и девети клас на костинбродското училище.

Седмицата на четенето в Костинброд продължи на 25 октомври в ОУ „Васил Левски“ в Първи район на града. Тереза Власайкова - секретар на МКБППМН в Общинска администрация-Костинброд прочете на учениците приказките „Тримата братя и златната ябълка“ и „Джак и бобеното зърно“.

В последния ден от Националната седмица на четенето - 26 октомври, Бистра Боянова - старши експерт „Организатор на мероприятия, връзки с обществеността и международна дейност” в Община Костинброд беше гост на Второ ОУ „Васил Левски” в града. Пред ученици от пети и шести клас тя прочете две басни на Жан дьо Лафонтен „Петлето, котаракът и мишлето” и „Двете козлета”.

Същия ден учениците от 7а клас на СУ „Д-р Петър Берон“ се включиха по интересен начин в националната инициатива. В библиотеката към НЧ „Иван Вазов-1947“ те четоха откъси от любимите си книги и сами определиха победители в две категории - „Най-добър четец“ - Виктория Младенова и „Най-добър разказвач“ - Магдалина Иванова, които получиха грамоти и книги от Русанка Колева - библиотекар в читалището.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд, фейсбук