Граждани се включиха в почистването на храм „Свети Николай Мирликийски“, село Драговищица

20935 преглеждания

В храма предстои да бъде осветен и новия олтар

Граждани се включиха в почистването на храм „Свети Николай Мирликийски“, село Драговищица. През настоящата година бяха отпуснати средства от община Костинброд за подпомагане на ремонтни дейности в храма, по случай 140 години от създаването му.

С много труд и лични средства от страна на настоятелите Митрушин Никифоров, Огнян Димов и дарители, водени от Отец Силуан, храмът е в последен етап на подготовка да отбележи годишнината от създаването си. Предстои да бъде осветен новият олтар, за да се извършват богослужения в храма.

По призив на настоятелите отправен към миряните преди няколко дни и обявена инициатива за 30.09.2023 от 10:00 часа да помогнат в почистването вътре и околното пространство, се включиха будни и милеещи за Драговищица, вярата и развитието на общината граждани.

Храм „Свети Николай Мирликийски“ е обявен за паметник на културата с изключителна художествена стойност! По време на възстановяване на олтара, и опазване на старата му част са открити частица от мощи, намиращи се вътре в олтарния камък. След внимателно обследване и търсене в архивните документи на Светия Синод е потвърдено, че това са частица от мощите на „Свети Николай Мирликийски“.

почистване храм

почистване храм почистване храм почистване храм

Източник и снимки: Община Костинброд