Делегация от община Костинброд посетти община Гаджин Хан (Р. Сърбия)

215 преглеждания

По повод трансграничното сътрудничество между общините

Делегация от община Костинброд бе на посещение в община Гаджин Хан в дните 15-16 юни 2023 г., по повод трансграничното сътрудничество между община Костинброд, Република България и община Гаджин Хан, Република Сърбия В периода 15-16  юни 2023 г. в гр. Гаджин Хан се проведе двудневна работна среща в рамките на проект CB007.2.11.180 „Спортният туризъм – Нашето Общо бъдеше“, съфинансиран от Европейския съюз, чрез ИНТЕРРЕГ – ИПП ТГС България – Сърбия 2014-2020 г., Реф. номер на договор РД -02-29-55/22.02.2021 г.

Домакин на кръглата маса бе община Гаджин Хан, Република Сърбия. Участие взеха 20 души от община Костинброд и 20 души от сръбската община, представители на заинтересованите страни – местна власт, туристически и спортен сектор, култура и бизнес от община Костинброд и община Гаджин Хан, Република Сърбия. Събитието се проведе в местния Културен дом в центъра на Гаджин Хан. По време на работната среща участниците бяха запознати с анализа и мониторингът на туристическите проекти, както и нови възможности за кандидатстване на двете общини по ТГС проекти. Реализирани бяха няколко дискусии, представени бяха добри практики от двете общини.

Делегацията от община Костинброд бе в лицето на кмета на община Костинброд – Трайко Младенов, зам.-кметът – инж. Теодора Гогова, кметът на село Голяновци – Симеон Спасов, общински съветници: Даниела Станкова, Мариян Младенов, Димитър Григоров и Анелия Велева, директорът на ДЦРДУ – Светослава Иванова и служители на община Костинброд.

Трайко Младенов разговаря с кмета на община Гаджин хан – Милислав Филипович и председателят на общински съвет Гаджин Хан – Славиша Ивкович за финализирането на съвместния проект между двете общини: Проект „SPORT TOURISM – OUR COMMON FUTURE“ /„Спортния туризъм – наше общо бъдеще“/, финансиран по ТГС Интеррег – ИПП България – Сърбия. Проектът включва изграждане на мултифункционален закрит спортен комплекс в град Костинброд и плувен басейн в с. Душник, община Гаджин Хан, като така ще се създадат благоприятни условия за съвместни спортни дейности и практикуване на спортен туризъм в регионите на двете общини.

Консулството в град Ниш съдейства за посрещането на делегацията от България, като бяха посрещнати от генералния консул на Република България в Ниш – Димитър Цанев и консул – Петър Данов. По време на визитата делегацията от община Костинброд посети компанията Ресор ООД.

През изминалата година фирмата организира уъркшоп на техника, по случай разширяване на производствената база и 30-та годишнина от основаването си. Работата на компанията е прераснала в регионален лидер в областта на производството на общинско оборудване, необходимо за безупречна чистота с цел опазване на околната среда. Положителният и успешен бизнес, също така се характеризира и с увеличаване обема на производство всяка година. Много български фирми използват услугите на Ресор ООД като модифицират и надграждат специализирана техника за сметоизвозване, сметосъбиране и почистване на обществените места.

Директорът на компания „Ресор“ ООД е запознат с община Костинброд и я е посещавал по време на трансграничен проект между община Костинброд и община Гаджин хан. Самата компания се намира в сърцето на град Гаджин хан. Поради близостта си,  производствените мощности и качеството от услугите на Ресор ООД, се възползват много български фирми.  Дружествата, които поддържат сметоизвозването и сметопочистването в община Костинброд също използват техника от сръбската компания.

Община Костинброд сътрудничи много успешно с пограничните общини в Република Сърбия. През годините е реализирала не малко трансгранични проекти, като към момента точно с община Гаджин хан се реализира много важен спортен проект. Много скоро жителите на община Костинброд ще ползват многофункционално закрито игрище на стадион „Белица“.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук