Дефиле с народни носии, концерт Николина Чакърдъкова и попфолк звездата Меди забавляваха костинбродчани

1250 преглеждания

По случай 49-годишнината на града

С традиционното дефиле с народни носии, концерт на Николина Чакърдъкова и нейния ансамбъл и попфолк звездата Меди, продължиха честванията по случай празника на град Костинброд. Празничният 16 септември, започна с шествието на 10 танцови формации, които украсиха ул. „Охрид“ в града с пъстротата на носиите си, от всички етнографски области. Дефилето започна от ЖП гарата и завърши на площад „Иван Вазов“, пред новата градска сцена. Дефилето беше водено от специални гости – тъпанджии и гайдари.

Участие в дефилето взеха ТС „Зорница“ и ТС „Зорница-джуниър“ към НЧ  „Иван Вазов1947“, гр. Костинброд; ТС „Ритми” и ТС „Ритъмчета“ към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1920“, гр. Костинброд, ТС „Зора“, към НЧ „Заря 1914”, гр. Костинброд, Школите по изкуство „Емиданс“ и „Омая“ към НЧ „Г. С. Раковски 1928“, с. Драговищица; ТС „Релакс“ към НЧ „Нов живот 1919“, с. Петърч; ТС „Хоп-троп“ към НЧ „Елин Пелин 1930“, с. Голяновци; ТС „Хайдушки ручей“ към НЧ  „Труд и просвета 1941“, с. Градец; ТС  „Омайниче” към НЧ „Разум 1922“, с. Опицвет и ТС „Феникс“, гр. Костинброд. Към шествието се включиха и децата от Дневен център за работа с деца на улицата. Финалът беше на централния градски площад „Иван Вазов“, на който танцьорите бяха посрещнати от водещия Рангел Вангелов и стотици жители и гости на общината.

На сцената беше поканен заместник-кмета Александър Ненов, който поздрави всички присъстващи:

„Уважаеми съграждани,

Уважаеми гости на град Костинброд,

Докато вървяхме заедно на прекрасното шествие с народни носии, за пета поредна година в нашата община, се замислих за нещо. Гледайки всички тези деца в носии, гледайки българските знамена и значката ми с трикольор над сърцето се замислих какво е патриотизъм?  В нашето общество е много нашумяло да се говори за патриотизъм. Патриотизмът, уважаеми приятели, не е да седиш в кръчмата и да вееш знамето, не е да споменаваш България, когато се честват националните празници, патриотизмът не е да узурпираш всяка благородна кауза.

Приятели истинския патриотизъм е да обичаш на първо място семейството си, съпругата си, децата си, да обичаш населеното място, в което живееш и да уважаваш съгражданите си и техния принос за развитието му. Истинският патриотизъм е, че в последните години общината се погрижи за всички читалища  да имат чисто нови носии в различни десени, реновирахме всички сгради на читалищата, за да може децата ни да четата книги и да репетират в безопасна среда! Патриотизмът е да си сред хората, сред своите съграждани! Благодаря на всички състави, че за поредна година са тук! Пожелавам Ви приятно изкарване на богатата културна програма, която заедно с ръководството на община Костинброд направихме за Вас!“.

На събитието присъстваха и кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, Борислав Борисов – кмет на село Петърч, кметове на населени места, общински съветници, както и стотици жители и гости на Костинброд.

Вечерта продължи с концерт на Николина Чакърдъкова и нейния невероятен ансамбъл и изпълнения на попфолк звездата Меди, който събра над 6 хил. души на площада в Костинброд.

Повече снимки, можете да разгледате ТУК.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук