Милен Кирилов посвети двучасова среща на здравословното хранене на костинбродчани

1210 преглеждания

Събитието е поредното, посветено на темата

Поредна среща, посветена на здравословното хранене, се проведе в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Костинброд. Лектор този път беше Милен Кирилов - молекулярен биолог, завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“, защитава дисертацията си в Хайделберг-Германия, доктор е на биологичните науки, в момента работи в Ingenious Targeting Laboratory – Ню Йорк. Специализира в Германия и Швеция. Има публикации в световно известни списания като „Nature Comunication”, „Journal of Neuroscience”, „EMBO Journal”, „Cell Metabolism” и др.  

Кирилов посвети лекцията си на хранителните режими, подходящи за профилактика на най-честите заболявания. Събитието е своеобразно продължение на срещата на местните с проф. Донка Байкова, която акцентира върху здравословното хранене при жените, като разгледа причините за появата на дадени заболявания и даде съвети за тяхното преодоляване с помощта на хранителни режими.

Съветите на Милен Кирилов бяха изключително полезни за присъстващите. В рамките на два часа молекулярният биолог говори за метаболитния синдром (комбинация от затлъстяване с други болестни състояния на обмяната на веществата), който увеличава риска за развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет,  проблеми с кръвното налягане. Обясни също и  какво е хормонален дисбаланс и как да се предпазим от него.

Специални гости на ЦСРИ „Надежда“ бяха Дневен център за деца с увреждания – община Златица, Дневен център за работа с деца на улицата-Костинброд и Център за обществена подкрепа „Промяна“ - Костинброд. На лекцията присъстваха заместник-кметът на община Костинброд Александър Ненов,  Тереза Власайкова – секретар на МКБППМН, специалисти и потребители на услуги в ЦСРИ „Надежда“, граждани, проявили интерес към темата.

Присъстващите и организаторите на срещата изказаха специални благодарности към Милен Кирилов за това, че макар и за кратко в България, отдели време на здравето на жителите на Костинброд.

EspressoNews