На международния ден на водата, в Кишпещ (Унгария) бе открита българска чешма

694 преглеждания

На международния ден на водата, в 19-ти район на Будапеща - Кишпещ (Унгария) бе открита българска чешма. Чешмата в унгарския град е в близост до до училище и детска градина, в които учат български деца от българската общност - останала в и около унгарската столица.

На откриването присъства и делегацията от община Костинброд, която гостува в Кишпещ и направи работна среща с представителите на местната власт в унгарската община.

Българската чешма беше открита от Негово превъзходителство - посланикът на Република България в Унгария - Христо Полендаков и кметът на Кишпещ - Петер Гайда. За деца в детска и предучилищна възраст, сред които имаше много с български произход бе представена постановка с български приказни герои и поуки.

Делегацията в състав Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, инж. Теодора Гогова - зам.-кмет на община Костинброд, Димитър Георгиев - ръководител Общински Инспекторат и Симана Марковска - представител на Югозападното сдружение на общините, получиха покана от кмета и общинското ръководство да гостуват в сградата на общинската администрация.

В заседателната зала на община Кишпещ Петер Гайда представи ръководството на общината си - тримата заместник-кметовете и експерти по европроектите в общината.

Трайко Младенов презентира община Костинброд - бизнеса, който се развива на нейна територия, културния й живот, постиженията й в социалните дейности и в образованието. Между двете общини бяха обменени идеи за бъдещи съвместни сътрудничества в областта на културата, спорта, европейски проекти между културни институции и в областта на мрежата от градове.

На откриването на чешмата и проведената работна среща между представителите на двете общини присъства и местния доайен на българската общност в Будапеща и в Унгария - Йордан Тютюнков - експерт в областта на туризма и университетски преподавател.

С активното съдействие и на българския посланик, представителите на двете общини се договориха в кратък срок да направят контакт между ученическите съвети на училища от българската и унгарската община.

Кметът Младенов разказа за предприетата инициатива на Първо ОУ „Васил Левски“ за активно изучаване унгарски език, със съдействието на унгарския културен институт в България.

След конструктивната работна среща между двете общини - делегацията пътува към община Мезокьовещ /Mezőkövesd/, където започва реализирането на трансграничния проект. През следващите дни предстоят срещи с български общност в други райони на Унгария, както и срещи с представители на местната власт в унгарски и словашки общини.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук