Община Костинброд и Министерството на туризма представиха ползите от членството в ЕС

1163 преглеждания

Акцентираха и върху културните обекти в общината

Община Костинброд бе домакин на информационна среща, организирана от Министерството на туризма във връзка с комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през 2018 г.

Официални гости бяха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, неговият заместник г-н Любен Кънчев, д-р Атанас Тенев – Председател на ОбС-Костинброд, общински съветници, кметове и кметски наместници, експерти в сферата на социалните дейности и образованието, представители на пенсионерски клубове, секретарите на читалищата в общината, служители на Общинската администрация и граждани.

Целта на събитието бе да насочи вниманието на местното население върху ползите за България от членството й в ЕС и подготовката на страната ни за предстоящото председателство на Съвета на ЕС. 

Г-н Любомир Сираков – директор дирекция “Програми и проекти в туризма” при Министерство на туризма презентира пред участниците в срещата възможностите и ползите за страната ни, произтичащи от членството ни в ЕС. Той акцентира върху присъединяването на страната ни към единния европейски пазар, достъпа до европейски средства, трайната тенденция на нарастване на инвестиционния интерес. Представени бяха общите приоритети от програмата на триото държави, председателстващи последователно Съвета на ЕС -  Естония, България и Австрия, както и ключовите послания в програмата на ротационното председателство на България.

В своето експозе кметът на община Костинброд очерта културните забележителности на територията на Костинброд, които са с голям принос за културното, както за региона, така и за България. Сред представените обекти бяха резиндециалният комплекс Скретиска, който като архелогически обект е деклариран от НИПК за паметник на културата с национално значение; храм „Св. Преподобна Петка Българска“ в с. Богьовци със  стенописите на Дебърската школа; Шияковския манастир „Св. Архангел Михаил“ в Костинброд, който в годините на борба срещу турското робство става многократно убежище на Апостола на свободата Васил Левски, и в който той основава Шопския революционен комитет.

В края на срещата всички присъстващи получиха информационни материали, популяризиращи трите културни забележителности на община Костинброд.

EspressoNews