Община Костинброд отбеляза 138 години от Съединението на България

397 преглеждания

Тържествените церемонии се състояха в Костинброд и Петърч

С две тържествени церемонии и полагане на венци и цветя, в община Костинброд отбелязаха 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честванията започнаха на площад „Иван Вазов“ в Костинброд.

Граждани и служители на Община Костинброд почетоха празника с венци пред паметника в памет на загиналите от община Костинброд в национално-освободителното движение и войните. Сред официалните лица, дошли да поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите на площад Иван Вазов, бяха: Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, Младен Маринов – народен представител от 49-то Народно събрание, Юлиян Леков – областен управител на Софийска област, Александър Ненов –  зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, общинските съветници: Мариян Младенов, Живко Георгиев, Димитър Григоров, Анелия Велева, Марияна Кръстанова, Валентин Делчев, както и: Симеон Спасов – кмет на село Голяновци, Валя Иванова – секретар на Общинска администрация-Костинброд и Анита Кръстанова – главен счетоводител на община Костинброд.

Венец от община Костинброд поднесоха кметът на Трайко Младенов, заедно с неговия заместник Александър Ненов. Градоначалникът Младенов поздрави всички за празника и посочи колко е важно да бъдем обединени. Той заяви:

„Както през 1885 година – военни, политици, граждани са работили заедно за една цел – съединението на България, така и днес ние се събираме всички заедно, без да се делим! Именно в това е силата на общината ни! Благодарение на това, че сме заедно, единни и съединени – ние растем и се развиваме. Спокойно може да кажем, че ние сме една от най-бързо развиващата се община в София област и в България. Благодаря на представителите на законодателната и изпълнителната власт и на всички Вас, че днес сте отделили от времето си да се съберем заедно тук, на площад Иван Вазов, пред паметника на всички знайни и незнайни герои.

Защото всички ние трябва да знаем историята си! Трябва да помним и използваме и днес слогана на Стефан Стамболов „Съединението прави силата, а силата ражда независимостта!“ Благодаря на всички днес, че сте тук. Честит празник!“.

Венец поднесе и народния представител от 49-тото Народно събрание – Младен Маринов, който заяви:

„България е държава, която за разлика от всички останали не си е сменяла името 1300 години. Това показва, че ние сме един народ, който въпреки всички препятствия, през които е преминал излиза по-силен, обединен и продължава напред.

Благодаря на кмета, Трайко Младенов, че заедно с екипа си работят, за да развиват община Костинброд. Пожелавам му все така да обединява хората и да продължава напред. Честит празник! Бъдете здрави!“.

Венец поднесе и областният управител на София област – Юлиян Леков, а цветя положиха пред паметника всички присъстващи, дошли да уважат официалния празник на Република България – 6 септември.

Празникът бе почетен и в село Петърч. Пред паметника в центъра на най-голямото село в община Костинброд, бяха поднесени венци и цветя от Кметство Петърч, служители от Общинска администрация-Костинброд, официални гости и жители на селото.

Венец от Кметство село Петърч поднесоха танцов състав „Релакс“ към НЧ „Нов живот 1919“, заедно с кмета на село Петърч – Борислав Борисов. От Община Костинброд венец поднесоха кметът Трайко Младенов и зам.-кметът Александър Ненов. Венец от Общински съвет-Костинброд поднесоха д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд и Мариян Младенов – общински съветник и жител на село Петърч. Венци поднесоха и Младен Маринов - народен представител в 49-то Народно събрание и Юлиян Леков – областен управител на Софийска област.

Специални гости на празника в село Петърч бяха представители от управата на община Цариброд, Република Сърбия, сред които председателят на Общински съвет- Цариброд – Зоран Джуров.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук