Община Костинброд официално има втора побратимена община от Европа

3272 преглеждания

Това е унгарската община Мор

По време на 13-ия Международния фолклорен фестивал „Шопски наниз“ в град Костинброд, унгарската община Мор и община Костинброд сключиха споразумение за партньорство и културен обмен. Споразумението за сътрудничество е с цел побратимяване на двете общини и създаване на трайни приятелски отношения между жителите им. Основните насоки на партньорството са сътрудничество в образователната, културната, спортната и икономическата дейност.

Кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, в присъствието на председателя на общински съвет д-р Атанас Тенев, заместник-кметовете Александър Ненов, инж. Габриела Трайкова и инж. Теодора Гогова, общински съветници, Даниела Борисова – директор на Първо ОУ „Васил Левски“ – единственото училище изучаващо унгарски език в България,  Борислав Борисов –  кмет на село Петърч и  Валя Иванова – секретар на Община Костинброд, размени официално Пакт за сътрудничество между община Костинброд и община Мор, представлявана от представителна делегация.

Делегацията от Република Унгария беше в състав от Janos Ivan /Януш Иван/ – представител от община Мор, Gabor Bognar /Габор Богнар/ – заместник-кмет на Чокако, окръг Мор, Eva Bocz /Ева Боч/ – директор на средно училище в Чокако, Окръг Мор, Ferenc Bocz /Ференч Боч/ – представител на църковното настоятелство в Чокако, окръг Мор, Panczelne Hajnalka Szemeti /Панциелне Хажналка Сменти/ – общински служител в Кишпещ, Будапеща и Adrienn Panczel /Андриен Панцел/– представител на бизнеса в Кишпещ, Будапеща.

Община Костинброд има намерение за побратимяване с унгарската община още през изминалата година. На международния ден на водата през 2022 г.  беше открита българска чешма в Унгария. Тогава делегацията от община Костинброд, в състав Трайко Младенов – кмет, инж. Теодора Гогова – зам.-кмет и Димитър Георгиев – представител на Общински Инспекторат-Костинброд, гостува в Кишпещ и направи работна среща с представителите на местната власт в унгарската община. Българската чешма беше открита от Негово превъзходителство – Посланикът на Република България в Унгария – Христо Полендаков и кметът на Кишпещ – Петер Гайда.

В началото на март месец 2023 г. се проведе работна среща между ръководствата на Община Костинброд и Община Мор (Унгария) като бяха набелязани няколко важни стъпки за бъдещо побратимяване на двете приятелски общини. Тогава видео срещата бе с председателя на общински съвет-Костинброд, д-р Атанас Тенев и кметът на община Мор – Петер Фенивес.

В резултат на всички положени усилия на 11 юни 2023 г., Община Костинброд, Република България и община Мор, Република Унгария подписаха официален пакт за сътрудничество между съответните общини, обединени от своето културно наследство, от древните традиции с цел да създадат ползотворно сътрудничество и междуинституционален обмен, които целят промотиране на туризма, социално и икономическо развитие на териториите и взаимно приятелство.

„Предприехме стъпки да се обединим като общини, да обменим традиции и съхраним общата култура, която ни свързва помежду си. Мислим, че това партньорство ще продължи за напред във всяко едно отношение, включително в икономически и бизнес план. В тези трудни времена, в които живеем, това е начина да имаме една обединена и нова Европа със запазване на идентичността на всяка една от страните“, заяви кметът на община Костинброд.

Унгарските представители от Мор споделиха, че са щастливи от факта, че срещата се провежда в момент, в който могат да видят нагледно българската култура. Представителите на двете страни чуха българския и унгарския химн, след което размениха споразумението с пожелание за дългосрочни връзки и обмен на идеи.

Първата и важна стъпка се случи с подписването на Пакт за сътрудничество, а официален договор за побратимяване ще се случи през септември месец 2023 година, след като и двете общини вземат решение и одобрят договор за побратимяване  на сесия на общински съвет.

Подаръци бяха разменени в общинска администрация, като Община Костинброд подари на унгарската делегация сувенир с българска народна носия, масло от роза и материали от Община Костинброд. Специални подаръци имаше и за Първо ОУ „Васил Левски“ от директорката в унгарско училище в Чокако – Ева Боч. Тя подари на Даниела Борисова книги и учебници на унгарски език за нашите ученици от 1 до 7 клас в Първо ОУ.

Община Мор е седалище на окръг Móri,  третото по население селище в окръга след Székesfehérvár и Dunaújváros. Древен винопроизводителен град, център на национално известния винарски регион Móri. Град Мор има население от 15 000 жители, а село Чокако е с 1200 души население. Историческите корени на Мор и околията датират от келтско и римско време. В края на 19 век започва да се развива индустрията и съвременната средна класа. Великият син на града - Шандор Векерле - става първият министър-председател от средната класа в Унгария по това време. Мор получава статут на град през 1984 г. – тогава като 100-ия унгарски град. Забележителности са Верижен замък, Замъкът Ламберг, Капуцинска църква и манастир, унгарска църква и винарските лози, Изба Ламберг, Мори Карика и др. Побратимени градове на Мор са общините Фройденберг /Германия/, Валдобиадене /Италия/, Лятна сряда /Румъния/, Волщин /Полша/ и Костинброд /България/.

Изборът на побратимена община не е случайна, а отразява сходствата и взаимни интереси между двата народа и региона и древната кръвна линия, която имаме назад през вековете. Двете общини ще работят заедно по инициативи, които ще допринесат за благоденствието и развитието на жителите си. Тези инициативи могат да включват обмен на учители и ученици, организиране на културни събития, спортни турнири, споделяне на опит в областта на икономическото развитие и създаване на партньорства между местните предприятия и привличане на инвеститори за двете общини.

Повече снимки от събитието можете да разгледате ТУК.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук