Община Костинброд получи грамота за лоялен партньор от Център за компетентност КВАЗАР

2542 преглеждания

На 22 юни, Центърът чества своята 5-годишнина

На 22 юни се състоя тържествено честване на 5-годишнината на Център за компетентност КВАЗАР – „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ към БАН.

Кметът на община Костинброд – Трайко Младенов уважи поканата на Акад. Чавдар Руменин – ръководител на Център за компетентност QUASAR и доц. Август Иванов – директор на института по роботика при БАН и присъства на официалното честване на празника. Събитието се състоя в резиденция „Лозенец“, гр. София. 

На тържествената церемония бяха раздадени и специални награди. Община Костинброд бе отличена с Грамота за изключителен принос като лоялен партньор в развитието на науката.

Център за компетентност КВАЗАР обединява лабораторен комплекс за високонаучни изследвания и разработка на технологични продукти в сферата на изкуствения интелект и роботиката. КВАЗАР работи съвместно с институции в цялата страна сред които: Висшето военноморско училище във Варна, Техническият университет в Габрово, Военният университет във Велико Търново, Софийският университет, институти на БАН и други.

Най-актуалният проект, по който в момента работят, съвместно с Военноморското училище, е осъществяването на контрол с дронове на водата на Черно море във връзка с рисковете за замърсяване след взрива на стената на язовир Нова Каховка. Друг голям проект на Центъра е „Изграждане на пилотна квантова инфраструктура в България“, финансирана от Европейската комисия и стартирала във всички страни членки. Инициативата е насочена към изграждането на единна квантово-комуникационна мрежа на територията на целия Европейски съюз, с което Брюксел цели да се гарантира киберсигурността и комуникационният суверенитет на Европа.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук