Пелети за огрев: Как да направим правилен избор на пелети за по-ефективно и устойчиво отопление

18126 преглеждания

Кои са основните суровини, използвани за производството на пелети

В условията на нарастващите екологични изисквания и увеличаващите се цени на енергията, пелетите стават все по-предпочитан избор за отопление на жилища, обществени и бизнес сгради. Те предоставят екологично и икономично решение, което намалява въглеродните емисии и спомага за опазването на околната среда. Несъмнено при вземане на решение за отопление на пелети, следващата важна стъпка е да направим правилния избор при покупката на пелети за огрев. Като производител на пелети, отдаден на идеята да осигури висококачествени продукти на оптимални цени за своите клиенти, Сливнишката фабрика ТопЕкоПелет обръща специално внимание на важността за информирано решение при избора на пелети:

Какво представляват пелетите?

Пелетите за отопление са малки цилиндрични гранули, които се използват като гориво за различни отоплителни системи, като пелетни камини, котли и други. Те се произвеждат от биомаса, която е органичен материал, обикновено получен от растителни източници. Производството на пелети включва процеси като изсушаване на суровината, накъсване или смилане на материала на малки частици, пресоване на частиците под високо налягане и температура и, накрая, охлаждане и опаковане на готовите пелети. 

Кои са основните суровини, използвани за производството на пелети и кои да изберем?

Пелети от 100% дървесина: Най-често използваният материал за производство на пелети е висококачествена дървесина, която е и по-чиста. Тя може да бъде всякакъв вид дървесина, включително от иглолистни дървета (като бор, смърч, ела) и от широколистни (като дъб, бук, клен). Използваният висококачествен материал при пелетите от чиста дървесина намалява количеството пепел и остатъчни частици при изгаряне. Този факт не само намалява честотата на почистване на отоплителната система, но и предотвратява натрупването на сажди и намалява риска от замърсяване на околната среда.

Иглолистните пелети от чиста дървесина са сред най-популярните избори за отопление. Техните предимства са:

- Пелетите от иглолистни дървета често имат по-висока енергийна стойност спрямо пелетите от широколистни дървета. Това означава, че при същото количество пелети от иглолистни дървета можете да получите повече топлина;

- Пелетите от иглолистни дървета обикновено имат по-ниско съдържание на влага, което ги прави по-ефективни при горене, тъй като по-малко енергия се изразходва за изпаряване на влагата;

- Пелетите от иглолистни дървета могат да бъдат по-екологични, тъй като иглолистни дървета често се възстановяват по-бързо от широколистни дървета и могат да бъдат устойчив източник на дървесина.

Пелети от дървесни изрезки и отпадъци: Важно е да се отбележи, че освен чистата дървесина, пелети могат да бъдат произведени и от различни дървесни изрезки, стърготини и други отпадъци от дървообработващата индустрия, както и от биомасни материали като слама, трева, кори и др.

- Тези пелети обикновено са по-евтини, но заради по-малкото съдържание на дървесина имат по-ниска калоричност, изгарят по-бързо и предоставят по-малко топлина. Съответно е необходимо много по-голямо количество, за да поддържат нужната температура, което в крайна сметка излиза по-скъпо и със сигурност компенсира ценовата разлика.

- Съдържанието на различни материали и по-голямото количество примеси в пелети от дървесни изрезки и отпадъци, увеличава количеството на образуващата се пепел и изисква по-често почистване на отоплителната система.

- Често тези пелети съдържат нежелани примеси и лепила, което води до повече замърсяване и производство на вредни емисии.

Кои пелети да изберем?

Несъмнено качеството на суровината трябва да е сред основните критерии при избора на пелети за отопление. Защо? Висококачествената суровина, вложена в производството на пелетите от 100% дървесина ви гарантира по-висока калоричност - това означава, че те горят по-дълго и предоставят повече топлина на единица мярка. По-високата им ефективност Ви позволява да постигнете и поддържате желаната температура с по-малко количество пелети, което намалява разходите в дългосрочен план. Избирайки пелети, произведени от чиста дървесина, избирате екологичен, икономичен и устойчив източник на топлина, както за домакинствата, така и за обществените и бизнес сгради.

В ТопЕкоПелет сме фокусирани върху предоставянето именно на най-висококачествените и ефективни пелети за огрев. Материалът, с който сме избрали да работим, е сърцевината на иглолистни дървета (бял бор). Пелетите ни са изпитани в международно призната, акредитирана лаборатория и са сертифицирани по стандарт DINplus 7A040, което е доказателство за високата им калоричност, ниско пепелно съдържание и безпроблемно използване от отоплителните системи.  Избирайки нашите продукти, можете да бъдете сигурни, че сте направили правилния избор за вашия комфорт, удобство и ефективна топлина, като същевременно се грижите и за околната среда. 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук