Полк. Петър Ненков: "Когато искаш да дадат на теб и ти даваш!"

3703 преглеждания

Полк. Петър Ненков: "Когато искаш да дадат на теб и ти даваш!"

Петър Любенов Ненков е собственик на Чифлик „Ненкови” в село Осеновлаг. Завършил е в НВУ „Васил Левски”, Велико Търново. А след това е продължил обучението си в Австрия. Бил е командир на полк в Сливница.

Чифлик „Ненкови” се състои от зоокът с екзотични животни, хотелска част и механа. Открит е на 15 юли 2006 г. Посещаван от много български и чуждестранни туристи, спомага за развитието на туризма в Осеновлаг.  

Как започна историята на Чифлик Ненкови”?

Историята започна с намирането на едно щраусово яйце. Купих една полуразрушена сграда, наех работници, а след два дни и щраусите бяха при нас. Когато видях интереса на хората към тези създания, реших да отворя и заведение за хранене. Веднъж група туристи пожелаха да пренощуват някъде и осъзнах, че ни трябват хотелски стаи. С всеки изминал ден се зареждаха нови и нови идеи.

Решили сте мястото в което да създадете чифлика да е Осеновлаг. Защо?

И аз също съм роден на село. Изпитвам огромна симпатия към Балкана и неговата красота! Избрах Осеновлаг не само заради величествената природа, а и заради хората! Искрено желаех то да се прочуе и да накарам колкото се може повече туристи да го посетят. Тези гледки не са за изпускане!

Как успявате да поддържате бизнеса и срещате ли трудности?

С много упорит труд, винаги се постига успех! Но както във всичко има и трудности. Понякога правя две крачки напред, после две назад. Важно е да продължаваш напред! Освен това трябва да се следи конкуренцията и да се стремиш да си по-добър от тях!

След толкова години бизнес, какво Ви носи най-голяма радост?

Най-важно за мен е клиентът да остане доволен! Разбирам, че съм постигнал успех, когато посрещна някое семейство и се окаже, че преди няколко месеца са били наши гости. Това показва, че сме си свършили работата и правим хората щастливи!

Господин Ненков, разкажете нещо за фолклорния фестивал „Вълчан войвода“, който се провежда в чифлика?

Фестивалът се провежда през август, първата събота след 16-ти. Досега той се е състоял три пъти и в него участваха самодейни състави за автентичен фолклор. Участниците са от цяла свогенска община, община Мездра и дори от Кюстендил и Велинград. За тях осигуряваме вода и сандвичи, а за всички гости - курбан. Радваме се на все по-голяма популярност. На последния фестивал гостите бяха около 1000.

Известен сте като добър и състрадателен човек. На какво се дължи това?

Не съм се родил богат, всичко съм постигнал с много усилия и труд. За това никога не подминавам хора, които имат нужда от помощ. Помагам на всички и това ми доставя радост!

Материалът е изготвен от Нелина Михайлова, ученичка в 10 клас на ПГ "Велизар Пеев", град Своге, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет

Снимки: nenkovi.bg

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontime.