Православната църква отбелязва денят на Свети Симеон Богоприемец и Света Пророчица Анна

824 преглеждания

Имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона

Трети февруари е отреден от православната църква за почит към двамата светци Симеон и Анна. Денят е пряко свързан с предходния голям празник Сретение Господне, който се отбелязва на втори февруари. 

Когато Света Богородица донесла младенеца Христос, за да го представи в храма, той бил познат от двама души - старецът Симеон и вдовицата Анна. Първият близо 300 години чакал да види родения от дева Спасител, за да може да се отпусне и умре, а втората очаквала да срещне в храма Божия син и обещания Месия. 

Свети Симеон се обърнал към Дева Мария с думите: "Ето, Този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца" (Лука. 2:25-35), а света Анна започнала да слави Бога и да говори за Младенеца на всички, които очаквали избавление чрез Месия – Христос.

В народната традиция празника, който обикновено се нарича зимен Симеоновден е неразривно свързан със Свети Трифон, който се отбелязва на първи февруари и Сретение Господне, който се отбелязва на втори февруари. Трите дни се наричат "вълчи дни". Те се считат за лоши дни и са свързани с редица забрани.

Посветени са на вълка и се спазват редица ритуални обреди: жените не плетат, не предат, не тъкат, не перат. Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома".

Имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона.

Честит празник!

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук