Православната църква отбелязва големият християнски празник - Зачатие на Света Анна

2927 преглеждания

Светицата е майка на Дева Мария

На 9-ти декември православната църква почита майката на Дева Мария - Света Анна. Днес е денят, в който ангел небесен се явява на светицата  и нейния съпруг Йоаким и им възвестява, че след дълго бездетие, тя ще роди дете.

Света Анна обещава, че ще повери това дете на Бога. След девет месеца се ражда дъщеря и Мария, която на свой ред е благословена и на която е отредено да роди Спасителя Исус Христос. 
 
Света Анна се счита за покровителка на бременните, родилките и майките, както и на вдовиците и семейството. Както всички зимни празници през декември и този е свързан с редица магични и обредни действия и забрани, имащи за цел да осигурят плодородието, раждаемостта и да предпазят от зли сили бременните, жените и родилките.
 
Счита се, че денят се обръща и започва да расте и се приема за ден на ново начало, светлина и нов късмет. Той е един от първите дни, в които се следи за полазеника - кой ще влезе първи в дома и по това се гадае дали следващата година ще е добра или не. На празничната трапеза се слагат варено жито и царевица, за да е успешна годината.
 
Имен ден празнуват  Анна, Ана, Анелия, Анета, Аника и други производни имена.

Честит празник!