Първо ОУ „Васил Левски“ (Костинброд) проведе 25 юбилейна изложба „Във вълшебството на цветовете и още нещо“

711 преглеждания

Събитието премина под мотото – „Всичко, което остава: емоции, красота постижения“

Първо ОУ „Васил Левски“ (Костинброд) проведе 25 юбилейна изложба „Във вълшебството на цветовете и още нещо…“. На 17 декември, Първо ОУ „Васил Левски“ проведе своята 25 юбилейна изложба „Във вълшебството на цветовете и още нещо…“.

1

Малкият салон и фоайето на читалище „Иван Вазов-1947“ бяха отрупани с произведения на изящното и приложно изкуство от дейността през годините на талантливите ученици, както и на техните учители – художници. На изложбата присъстваха ученици, както настоящи, така и бивши, общински съветници, родители, бивши преподаватели и приятели на училището.

2

Директорът връчи призове и награди за принос в областта на изкуството на учителите Светла Димитрова – единственият останал художник в училището, Десислава Евтимова, бившите преподаватели Русанка Колева и Светла Харалампиева, Юлия Павлова, а посмъртно се връчиха грамоти на художниците Илия Илиев и Емил Найденов. Богомил Петров, вече бивш възпитаник на училището, получи приз за ученик с проведена самостоятелна изложба с картини и рисунки.

Богата и емоционална програма съпътстваше откриването на изложбата. Изявиха се мажоретките от училището, а изпълнения на зимни песнички подготвиха присъстващите за предстоящите празници. Седмокласниците изпълниха по изключително внушителен начин стихотворението „Художникът“. Презентация с кадри от всички изложби до момента от последните 25 г. пренесе аудиторията назад в годините.

5

66

Ученичка от Годеч поздрави всички със съвременна вариация на „Девойко мари хубава“. Изпълнение на фагот от Соня Локмаджиева внесе допълнителна нотка култура и класа в откриването на изложбата, а Юлето и Ивайла от 7 клас върнаха обратно събитието в духа на традициите с техния танц на шопска ръченица.

Директорът на училището Даниела Борисова направи ретроспекция на историята на училището, като акцент беше статутът на школото като училище по изкуства с разширено изучаване на изобразително изкуство. През 1991 г. по идея и реализация на художника Илия Илиев – почетен гражданин на община Костинброд, Първо ОУ е обявено със статут – училище с изучаване на изобразително изкуство, като първокласниците се приемат с изпит. Въпрос на престиж е приема в паралелка з изкуства. Пръв учител е художника Илия Илиев, а пръв класен ръководител на паралелката е Симеон Велинов. Така към училището се присъединяват и художниците Емил Найденов, Юлиан Найденов, Антони Петров, Петър Гълов, Й. Йовчев.

3

Всичко започнало в едни студени зимни дни на пленер, организиран на Витоша. На него, Русанка Колева инициира подреждането на изложба от хубавите ученически рисунки, като идеята е подкрепена от новия директор Даниела Борисова. От тогава до днес, вече 25 години всяка година на този ден училището представя творбите на учениците и изложбата се превърна в традиционна, като за това време е представяна в Министерство на образованието и науката, Регионалното управление на образованието – София област, Общинска администрация – Костинброд и др. 25 юбилейна изложба „Във вълшебството на цветовете и още нещо…“ премина под мотото – „Всичко, което остава: емоции, красота постижения“.

4

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук