С кръгла маса в Костинброд отбелязаха Световния ден за информираност за аутизма

1216 преглеждания

С кръгла маса на тема – „Aутизмът  – спектър от поведенческа непригодимост“ община Костинброд почете 2 април – Световния ден за информираност за аутизма. Форумът се организира всяка година по инициатива на община Костинброд, съвместно с местния Център за обществена подкрепа .  

На събитието присъстваха заместник- кметът на община Костинброд – г-н Любен Кънчев, председателят на ОбС Костинброд – д-р Атанас Тенев, представители на лекарското и медицинско съсловие: г-жа Мина Ламбовски  – основател на център “Тацитус” и родител на дете с аутизъм, д-р Иван Янев – представител от Федерация “Спорт за хора със зрителни увреждания”, директори на училища и детски градини, директорите на ДСП и бюро по труда,  директори и представители на институциите, предлагащи социални услуги за граждани и деца – ЦОП, ДЦРДУ и ЦСРИ. Сред гостите бяха и представители на  фондация „ФИЦЕ“, чиято дейност е основно насочена към социалната сфера и обучението на сътрудници по социални програми и проекти. Присъстваха психолози, педагози и родители на деца с аутизъм.

В изказването си към  участниците в кръглата  маса г-н Кънчев подчерта, че подобни форуми винаги са важни, тъй като проблемите, които разглеждат, са общочовешки, общовалидни и от значение за всеки, защото се научава повече както за другите, така и за себе си. Той изтъкна още, че сред приоритетите на община Костинброд като институция, е осигуряването на условия за развитие на всички социални сфери.

На кръглата маса бяха представени два кратки филма, посветени на децата с аутизъм. Акцент в тях беше, че децата аутисти с нищо не се отличават от останалите деца - те обичат да играят, пеят, танцуват, рисуват и да се смеят.

Беше обсъден въпроса, че обществото не е подготвено за проблема с аутизма, хората не знаят как да общуват с хора в подобно състояние, как да реагират на тяхното поведение, какво да правят при резките поведенчески промени, които настъпват при тях.

Родителите обсъдиха с представителите на институциите проблеми и въпроси, които ги вълнуваха и откриха за себе си много техники и способи за работа с деца с аутизъм.

Аутизмът засяга деца от всички етнически и социални групи. Преди 20 години диагностицираните с аутизъм деца са 5 на 10000. През 2011 г. те са едно на 100, а за 2012 г. – едно на 88 и броят им продължава да расте. До момента в община Костинброд  са регистрирани 5 деца с аутизъм.

Източник: община Костинброд