С пролетно настроение и усмивки в община Костинброд отбелязаха Лазаровден

504 преглеждания

С лазарски песни и танци и наричания за здраве и берекет, бе отпразнуван големият празник

С много пролетно настроение, празничност и пъстрота, в община Костинброд отбелязаха Лазаровден. На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите момичета, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще изплетат за Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци.

НЧ „Заря1914“ , гр. Костинброд, кв. „Маслово“, посрещна Лазаровден с празнична програма с участието на самодейците към читалището – детска певческа група „Шопчета“, с ръководител Екатерина Михайлова, детски танцов състав, с ръководител Калина Зашева, ТС „Зора“ и детска вокална група „Пеещите“ с ръководител Елена Гатева. Да ги подкрепят бяха дошли и децата от ТС „Ритъмчета“ към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1890“, Първи район, гр. Костинброд, с ръководител Евелина Димитрова и секретар Стойна Таскова. Специална изненада за публиката беше изпълнението на гайда на Венцислав Кръстев.

На празника присъстваха и кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет Костинброд, Борислав Борисов – кмет на село Петърч, Даниела Станкова – общински съветник на община Костинброд и Светослава Иванова – директор на ДЦРДУ.

Кметът на община Костинброд поздрави всички присъстващи и подчерта колко важен е приносът на читалищата за развитието на културната дейност в община Костинброд. Кметът Младенов пожела здраве и берекет на всички.

Децата и техните ръководители запалиха свещи за здраве в храм „Св. Николай Чудотворец“, където бе отслужена литургия за здраве и благополучие. След това, на моста над река Блато, лазарките изпълниха обичая „Кумичене” – хвърляне на лазарски венци в реката. Пускането на венец в реката от девойката символизира желанието й да се задоми. Така, с празнична атмосфера и добро настроение, жителите на кв. „Маслово“ дадоха начало на предстоящите пролетни празници.

Ръководството на НЧ „Заря1914“ изказа своята голяма благодарност към кмета на общината, неговият екип и общинският съвет за изцяло ремонтираният покрив на читалището и ремонта по фасадата и парадното стълбище. След дългогодишен проблем с течове поради неразбиране и отказване на съдействие от съсобственици на части от сградата община Костинброд въпреки всички трудности и липса на бюджет успя да ремонтира сградата на духовността и културата на всички масловчани. В следващия месец със средства от община Костинброд ще бъдат закупени нови носии за самодейците в читалището.

От ранни зори с усмихнати лица и весели песни, накипрени в пъстри народни носии и с венчета на главите, красиви лазарки запяха в село Драговищица. Да е спорна годината, да  има здраве, много щастие, късмет, плодородие, изобилие и да се множат добрините, наричаха момичетата от ТШ „EmiDance“ и МШ „Омая“ при НЧ „Г. С. Раковски 1928“.

Лазарките от НЧ „Илинден 2012“ с. Безден и НЧ „Разум 1922“ с. Опицвет изпълниха с усмивки, цветя, песни за здраве и добруване празничния ден.

Източник и снимки: Община Костинброд, НЧ „Илинден 2012“  

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук