СУ „Д-р Петър Берон“ отбеляза 40 години от дипломирането на първия му випуск и 43 години от създаването на гимназията

2341 преглеждания

На празника присъстваха първите абитуриенти от учебното заведение

СУ „Д-р Петър Берон“-гр. Костинброд отбеляза тържествено 40 години от дипломирането на първия му випуск и 43 години от създаването на гимназията. Над 30 съученици от училището се събраха в двора му за празника. След като удари училищният звънец, първия випуск бе посрещнат от сегашните абитуриенти с цвете в ръка.

Възпитаниците от 1978 година бяха зарадвани с плакети, подарък от община Костинброд.  Кметът на общината Трайко Младенов връчи лично плакет и на първия директор на средното училище, създадено през 1975 г. - Цвета Стефанова, както и на учителите, дошли да уважат годишнината.

На срещата присъстваха още Александър Ненов- заместник-кмет на община Костинброд и д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд. Домакинът, г-жа Ваня Славчева, бе направила всичко нужно срещата да се превърне в сантиментален спомен за възпитаници и гости на СУ „Д-р Петър Берон“.

Випускниците от 1978 година от класовете 11а и 11 б проведоха среща в класната стая, след което засадиха по едно дърво в двора на училището.

В община Костинброд, с решение на МНП от 21 юли 1975 год. Основното училище „Д-р Петър Берон” открива горен курс с прием от две паралелки. Училището прераства в ЕСПУ. За негов директор е назначена Цвета Стефанова-Янева, заместник – директори са Павлина Стамболийска и Славка Накова. На 11 септември 1975 год. първият училищен звънец призовава учениците от първи до девети клас. С тях работят 36 учители. Новото училищно ръководство влага много усилия за набиране на висококвалифициран педагогически персонал, непрекъснато подобряване на професионалното ниво и утвърждаване авторитета на учебното заведение.

Първият випуск XI клас е изпратен на 30 юни 1978 година. От тогава до днес училището е дало средно образование на над 1300 ученика, а основно образование в него са завършили повече от 4000 деца. Повечето от дипломиралите се гимназисти продължават обучението си във висши и полувисши учебни заведения – показател за добра и стабилна подготовка.

От тази кратка статистика отпреди 40 години проличава авторитетът на учебното заведение, който продължава да бъде надграждан и до днес. На добрите практики в СУ „Д-р Петър Берон“ местната администрация отдава и двете поредни награди на Областния управител, връчени именно за развитие в сферата на образованието.

EspressoNews