Споразумение за партньорство при реализирането на проект за упралвение на отпадъците подписаха кметовете на шестте общини на запад от София

1545 преглеждания

Заседание на Общото събрание на Регионалното сдружение на общините на запад от София се проведе на 20 април в Костинброд. Във форума в Народно Читалище „Иван Вазов – 1947“ участваха кметовете на общините Костинброд, Своге, Годеч, Сливница, Драгоман и Божурище. Целта на заседанието бе да бъде приета Регионална програма за управление на дейностите по отпадъците на регион Костинброд за периода 2017 – 2020 г.
На заседанието беше подписано Споразумение за партньорство между общините, членуващи в РСУО – Костинброд, във връзка с кандидатстване по процедура № BG16M1OP002-2.002 “Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“, по Приоритетна ос 2 на ОП „ Околна среда“.

Кметовете на шесте общини изразиха надежда проектното предложение да бъде реализирано успешно, с което ще донесе намаление на твърдите битови отпадъци с 50% и редуциране на градинските био разградими отпадъци 35 на сто.

След взимането на решение и входирането на проекта, се очаква да бъдат изградени 3 броя компостиращи инсталации. Те ще бъдат разположени на териториите на общините Своге, Костинброд (която ще обслужва още Годеч и Божурище) и Сливница.

Проектът предвижда общата компостираща инсталация и инсталацията за предварително третиране на битовите отпадъци да бъде на територията на община Костинброд.

Кметовете на шесте общини потвърдиха желанието си да работят като общ регион на запад от София и пожелаха успех на начинанието.

EspressoNews