Среща с автограф в град Сливница по повод 110 годишнината на НЧ „Съзнание 1907“

1321 преглеждания

На 26-ти февруари от 11:00 часа в салона на община Сливница ще се проведе среща на поети и писатели от общината по повод 110 годишнината на НЧ „Съзнание 1907“. Срещата се провежда под патронажа на кмета на общината - г-н Васко Стоилков  и библиотека Сливница.

Началото на читалището идва през 1907 година, когато сливнишките учители Стоян Стоянов, Тинка Христова, Параскева Николова, г-жа Карастоянова, г-н Каймаков и чиновникът от ж.п. гара Сливница г-н Попов основават читалище “Пробуда”. През 1921 година читалище “Пробуда” приема името “Съзнание”, което носи и до днес. В периода 1963-1981 година в Сливница има хор “Пионер”, чийто главен художествен ръководител е Александър Хаджийски, а по-късно Ели Григорова Лозанова. Хорът е носител на орден “Кирил и Методий” – II степен, лауреат и носител на златен медал от III и IV републикански фестивал на художествената самодейност, лауреат и носител на сребърен медал от IV републикански фестивал. От 1992 година във фоайето на читалище “Съзнание” местният художник Симеон Георгиев има собствена постоянна изложба, посещавана от местното население и гостите на града.

Много богата и разнообразна е дейността на читалището през неговия дълъг път: хорова студия, танцови състави, куклен театър, драматичен и музикален  театър. Детските школи по пиано, акордеон и китара допринасят за музикалното развитие на талантливите деца. Специално внимание се отделя на школите по изобразително изкуство, спортни и състезателни танци, фотография и шах, организират се курсове за обучение по езици и есперанто. Важен дял в цялостната дейност заема библиотеката, която  развива активна и многостранна дейност за популяризиране на книгата и четенето. Разполага с 55 хиляди тома литература, богат и разностранен периодичен печат, компютърна техника и интернет.

 

Александра Джамалова