На днешния ден: Води се битката при Хейстингс

343 преглеждания

Днес до мястото на битката е разположено градчето Батъл

На 14 октомври 1066 г. на около 11 км северозападно от Хейстингс се състои една от най-важните битки за историята на Англия и Западна Европа. На този ден нормано-френската армия на херцога на Нормандия Гийом (Уилям) Завоевателя се изправя срещу англосаксонците водени от последния английски крал Харолд Годуинсон. Причина за норманското нашествие в Англия са претенциите на херцога на Нормандия към английския трон. Уилям си осигурява подкрепата на папата и подготвя армия, с която да премине на острова и да воюва за властта над Англия.

Само 19 дни преди битката при Хейстингс, англосаксонският крал води още една битка с претендент за английската корона - норвежкия крал. В нея норвежката войска е победена, претендентът - убит, а англосаксонският крал с намалена военна сила се отправя към Хейстингс, събирайки пътьом още бойци.

Сражението с войската на Уилям започва на 14-ти октомври сутринта и продължава целия ден. В началото преимуществото е на страната на англосаксонците, но войската на норманския херцог успява да обърне развоя на битката, с хитри маневри и лъжливи атаки, които увличат част от английските бойци, които кавалерията на норманите след това разбива. Привечер Уилям нарежда пълна атака срещу разредените редици на англосаксонците. В нея норманите успяват да убият английския крал, което деморализира армията.

Победата на Уилям Завоевателя в битката при Хейстингс е ключов момент за завладяването на Англия и Западна  Европа. Скоро след нея той установява контрол над страната и през декември същата година е коронясан за крал, поставяйки начало на нова династия, чиито потомци по една или друга линия са всички последващи владетели на Англия. Днес до мястото на битката е разположено градчето Батъл, наречено така в памет на битката от 1066 г.

Битката при Хейстингс

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук